Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overlijdensbericht Gerard Verweij

Tholen - Maandag 2 januari is Gerard Verweij overleden. De voormalig aardappelhandelaar is 91 jaar geworden. 

Verweij trad kort na de Tweede Wereldoorlog na het behalen van zijn Mulo-diploma in dienst van het bedrijf van zijn vader Marinus, die vanuit de Betuwe in de jaren '30 van de vorige eeuw zijn handel in Den Haag ging venten. Later vestigde hij zich daar met zijn groothandel en volgde de specialisatie in aardappelen. Het bedrijf moest wijken voor de evacuatie van de Haagse kuststrook in de Tweede Wereldoorlog en verhuisde naar de Marktweg net naast de groothandelsmarkt. 

De aardappelhandel maakte na de oorlog een forse groei door. Er werden in die tijd veel aardappelen geconsumeerd en Verweij breidde zijn klandizie uit met leveranties aan leger, overheidsinstellingen en ziekenhuizen. "Mijn vader heeft de zaak behoorlijk uitgebreid en had een goede naam in de aardappelhandel. Ik heb mooie herinneringen aan de Haagse tijd. Het was hard werken, maar er was ook een grote mate van saamhorigheid", blikt zoon Mark Verweij terug.

Toen de Haagse markt moest verhuizen naar het Forepark in Leidschendam werd de zaak in 1984 door Mark voortgezet onder de naam Verweij Aardappelen Barendrecht. De liefde voor de vroege aardappelen bleef echter in de familie. Zo is de vierde generatie Verweij nog altijd betrokken bij het importprogramma van de Spaanse Doré-aardappelen die in de delta van de Rio Guadalquivir in het uiterste zuiden van Spanje, worden geteeld.

Verweij was jarenlang bestuurlijk actief, onder meer als vicevoorzitter van de NAO, toen nog VBNA geheten. Hij kenmerkte zich als een markant bestuurder die zich uit overtuiging inzette voor het algemeen belang van de aardappelsector. Dat resulteerde onder meer in het binnenhalen van subsidie in de glasjaren medio jaren '70. Ook stak Gerard - die ook op kerkelijk terrein in vele besturen participeerde - zijn geloofsovertuiging niet onder stoelen of banken. Voor zijn verdiensten werd hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. 

De begrafenis zal plaatsvinden D.V. maandag 9 januari te
's-Gravenhage. Zie hier onder de rouwkaart.


Klik hier om de rouwkaart te downloaden

Condoleance-adres: mark@bureaumark.nl