Gros Peruaanse zoete gele uien is voor VS bestemd

Van juli tot en met december 2022 exporteerde Peru 39.150 ton zoete gele uien (1.450 containers van elk 27 ton). Met nog een halve maand te gaan voor het einde van het seizoen 2022/2023 ligt de export in lijn met die van vorig seizoen, zo meldt Juan Miguel Ognio, directeur van teelt- en exportbedrijf Key Perú.

De Verenigde Staten kochten tussen de 80 en 85% van deze volumes aan. De tweede belangrijkste bestemming is Europa (voornamelijk Spanje) met een interessante en stabiele vraag. Er zijn ook enkele zeer kleine zendingen naar Haïti en Chili, maar in tegenstelling tot andere jaren is er dit jaar geen product verladen naar Bolivia en Brazilië.

Ognio wijst erop dat het seizoen met goede prijzen begon, terwijl de teelt- en verzendkosten hoog waren. Vooral de vrachtkosten bleven aanzienlijk, ook al werden die stabieler naarmate het seizoen vorderde.

Bovendien kwam de oogst met ongeveer een maand later op gang door ongunstige weersomstandigheden. Daardoor waren de opbrengsten niet zo hoog als verwacht.

Een ander probleem is de politieke onzekerheid. In december zorgden de protesten voor grote verliezen, omdat uien die al geoogst en klaar voor verzending waren niet konden worden verladen. Bovendien konden vele telers hun velden niet bereiken, wat op termijn fytosanitaire problemen zou kunnen opleveren.

In Peru bedraagt het areaal zoete uien momenteel ongeveer 800 hectare, met Ica als het belangrijkste teeltgebied, gevolgd door Arequipa, Lima en Lambayeque.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.