Mogelijkheden 2:10 aardappelteelt uitgebreid

De ontheffingsmogelijkheid voor twee op tien (2:10) aardappelteelt is verruimd. Deze ontheffing maakt het mogelijk om twee jaar achter elkaar aardappelen te telen, zo meldt ZLTO. De voorwaarde dat het perceel minimaal 8 jaar aaneengesloten grasland of boomgaard is geweest, is vervangen door minimaal 8 jaar geen AM-waardplant. Dit biedt meer mogelijkheden voor aardappelteelt op huur- en ruilpercelen.

Van 8 jaar gras naar 8 jaar geen AM-waardplant
In het overgrote deel van Nederland geldt het teeltvoorschrift dat slechts één keer in de drie jaar (1:3) op hetzelfde perceel aardappelen geteeld mogen worden. Via een ontheffing mag hiervan worden afgeweken, bijvoorbeeld voor twee aaneengesloten aardappelteelten na acht jaar gras (2:10). Door de regels voor blijvend grasland kiezen steeds meer veehouders er voor om tussendoor het grasland te scheuren voor de teelt van maïs. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om percelen te vinden die voldoen aan de teelt van acht jaar gras. De LTO aardappelwerkgroepen daarom gevraagd om bij de voorwaarden voor 2:10 uit te gaan van acht jaar geen AM-waardplant op hetzelfde perceel.

Onderzoek
Na onderzoek van de WUR bleek dat deze verruiming geen onaanvaardbare verhoging van het risico op vermeerdering en verspreiding van aardappelmoeheid oplevert. Vervolgens is het voorstel onder coördinatie van BO Akkerbouw ingediend.

Op de website van de NAK staat meer informatie over het teeltvoorschrift aardappelmoeheid. Daar staat ook een link naar het aanvraagformulier en de toelichting voor de ontheffing vruchtwisselingsvoorschriften aardappelen.

Bron: ZLTO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.