"Slechts enkele landen kunnen aan Rusland uien leveren"

"De vraag naar uien op de Europese markt neemt aanzienlijk toe en die is vooral gericht op Egypte," zegt Fatimah Elzhraa van de Egyptische teler Al Solimania.

"De Europese uienteelt is dit jaar met 30% gedaald als gevolg van de te hoge temperaturen tijdens de zomer, die opliepen tot 40°C. Dit heeft de markt ernstig verstoord, vooral in Oost-Europa, waaronder Polen. Dit is de eerste significante toename van de vraag naar uien sinds de uitbraak van de coronapandemie in 2019."

Over de landen van herkomst die de behoefte aan uien op de Europese markt zouden kunnen invullen, somt Fatimah Elzhraa de opties op: "GOS-landen zijn uitgesloten, Oezbekistan, Kazachstan en Tadzjikistan, die respectievelijk 200k ton, 100k ton en 95k ton exporteren, hebben momenteel de export verboden. Naar verwachting zal ook Turkije de export verbieden vanwege de gevolgen van de onfortuinlijke aardbeving die het land heeft getroffen. Dan blijven er, vooral voor Rusland, twee opties over: Egypte en China."

In het geval van Alsolimania verzekert de exporteur aanvragen te ontvangen uit met name Polen, Rusland en Bosnië en Herzegovina, naast de frequente vraag uit landen in het Midden-Oosten. "Wij leveren aan onze klanten in deze landen en streven er momenteel naar zaken te doen in het Verre Oosten en Afrika," voegt Fatima Elzhraa eraan toe.

Geconfronteerd met deze grote vraag naar Egyptische uien, verwacht de exporteur een stijging van de prijzen. "De prijzen zijn gestegen ten opzichte van vorig seizoen en zullen blijven stijgen."

"We hebben de meest gevraagde soorten, gele uien van februari tot mei, rode uien van april tot augustus en bosuien van oktober tot april. In totaal hebben we 10k ton, oftewel 360 containers en bulkboten en het grootste deel van deze hoeveelheden is bestemd voor Rusland."

"Naast uien en citrus biedt Alsolimania ook aardappelen aan en bereidt het een aanbod van zomerdruiven voor," besluit Fatima Elzhraa.

Voor meer informatie:
Fatimah Elzhraa, Tarek Elhadary
Alsolimania for export and import
+201016621063
Fatimah.elzhraa@alsolimania.com 
www.alsolimania.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.