Brancheorganisaties nuanceren en reageren op 'gifbericht' Nu.nl

'Gezondheid boeren op spel door grote cocktail van landbouwgif', kopte Nu.nl donderdag. Het nieuwsmedium wijst op de hoge aanwezigheid van stoffen in het bloed van boeren en onder meer ook op vervuiling in water door gewasbescherming. LTO Nederland en brancheorganisatie CropLife, dat de belangen van bedrijven die chemische & biologische gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelen behartigd, reageren.

LTO Nederland stelt in een reactie op het artikel:

"Juist vanwege het belang van het onderwerp hecht LTO grote waarde aan wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van gewasbeschermingsmiddelen op de menselijke gezondheid. De resultaten van dergelijk onderzoek moeten wat ons betreft dan ook leidend zijn én blijven.

In 2020, het publicatiejaar van het rapport van de Gezondheidsraad waar in het artikel naar wordt verwezen, pleitte LTO al nadrukkelijk voor dergelijk wetenschappelijk onderzoek. Naar aanleiding van dit onderzoek adviseerde de Gezondheidsraad om de uitwisseling van kennis en visies, maar ook de samenwerking tussen belanghebbende partijen, te verbeteren en stimuleren.

LTO is daarom van mening dat publicaties en uitingen die op basis van aannames, mogelijke risico’s en vermoedens gedaan worden onnodig zijn en leiden tot een verharding van het debat over gewasbescherming. Dat is ongewenst, onnodig en leidt bovenal niet tot oplossingen."

CropLife kiest ervoor om, zoals men zelf schrijft, 'een en ander in perspectief te plaatsen'. Men wijst er in een reactie op dat toegelaten gewasbeschermingsmiddelen veilig zijn en stipt ook onderzoek aan waaruit blijkt dat er geen gezondheidsrisico’s door cocktaileffecten zijn. Lees hier de hele reactie.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.