Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank

Tholen - Omdat er voor een groot deel van de aardappelen en wortelen van bio-teler Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat geen afnemer is gevonden, is er een actie opgezet om de producten aan de voedselbank te schenken. De schenking wordt gecombineerd met een inzamelingsactie om de kosten van de productie, het inpakken en de logistiek deels te vergoeden. 

Susanne Dekker zette de actie samen met Cornelis op. Ze vertelt dat ze stad en land heeft afgebeld om een afzetkanaal te vinden voor de producten, helaas zonder veel succes. "Door de hoge inflatie is de biomarkt ingezakt en lukt het niet om voldoende afzet te vinden. Er is nu weinig vraag naar biologische bulkpartijen. Bi-Jovira, het bedrijf van Cornelis Mosselman, levert wel aan korte-keteninitiatieven zoals Boerschappen en Rechtstreex. Dit past goed bij zijn visie om meer verbinding met de consument te maken. Maar het volume is te groot om helemaal via de korte keten af te zetten."

Gangbaar
Er is ook geprobeerd om de producten gangbaar af te zetten, maar door de strenge cosmetische eisen zou 30 tot 50 procent van de consumptieaardappelen worden afgekeurd. De Agria's kunnen verwerkt worden tot friet, maar niet door de grote frietfabrieken. Die werken met nieuwere rassen. Een deel kan naar de kleinere frietverwerkers, maar die zijn te klein om van de hele partij af te komen. "Sowieso is het moeilijk om er nu tussen te komen in de aardappelmarkt. De prijzen zijn er ook heel laag en niet voldoende voor Cornelis om uit de kosten te komen."

100.000 mensen
Berichten over tekorten aan groenten voor de Voedselbank deed hen besluiten om de aardappelen en wortelen daaraan te doneren. Bi-Jovira wil graag per klant van de voedselbank 1 kg aan wortels en aardappelen leveren. Aangezien de voedselbank elke week zo'n 100.000 mensen helpt, is dat dus ruim 100.000 kg. De inzamelingsactie heeft een streefbedrag van 45.000 euro, dat komt neer op 45 cent per kilo. "Voor sommige boeren klinkt dit misschien als een goede prijs, gezien de huidige markt, maar Cornelis zijn biologische strokenteeltsysteem is nog elke dag pionieren en zorgt voor een hogere kostprijs voor de teelt. Zijn teeltkosten zijn ongeveer het dubbele en de levering aan de voedselbank is ook inclusief kosten voor het sorteren, inpakken in kratjes en btw.  Het liefst willen we uit de kosten komen, maar dat is op dit moment niet reĆ«el. Het belangrijkste is dat de aardappelen en wortelen terecht komen bij de mensen die deze het hardste nodig hebben en dat we de aardappelen niet verder laten verpieteren in de schuur. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er aandacht is voor onderwerpen zoals voedselverspilling en voedselarmoede, zodat we samen de keten eerlijker en beter kunnen maken."

Vrijdag staat de eerste levering aan de Voedselbank gepland. Susanne verwacht dat er nog twee of drie leveringen zullen volgen, afhankelijk van de eindstand van de inzamelingsactie.

Klik hier voor meer informatie over de inzamelingsactie.

Voor meer informatie:
Bi-Jovira
info@vooruitboeren.com
www.vooruitboeren.com