Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Stabiele Oostenrijkse markt consumptieaardappelen, schaars uienaanbod"

De Oostenrijkse markt voor consumptieaardappelen blijft stabiel. De leveringsbereidheid van de telers is nog steeds hoog, zodat de handelaren een goede voorraad kunnen aanleggen. Er is echter geen afzetdruk. Gezien de constante afzetmogelijkheden en de relatief hoge kwaliteitssortering slinken de voorraden geleidelijk. Volgens de LKÖ zijn de beschikbare hoeveelheden vrije producten reeds vrij goed beheersbaar. Voor slasoorten daarentegen lijkt er nog wat in voorraad te zijn, zodat een naadloze overgang naar de nieuwe oogst kan worden gegarandeerd.

De vraagzijde is ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande weken. De binnenlandse verkoop en de exportverkoop blijven op een onveranderd laag niveau. Daarom zijn de prijzen niet veranderd ten opzichte van de vorige week. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor consumptieaardappelen in Neder-Oostenrijk meestal 30 tot 32 euro/100 kg. Voor partijen met een bovengemiddelde sortering lagen de prijzen ook daaronder. Oberösterreich bleef ongewijzigde prijzen tot 32 euro/100 kg melden.

Tekort aan vrije goederen
Op de Oostenrijkse uienmarkt lijkt de prijsstijging langzaam af te vlakken. Het tamelijk beheersbare aanbod aan vrije goederen is zowel op de binnenlandse markt als voor de export in trek. De uienprijzen hebben zich meestal op het niveau van de vorige week genesteld. Af en toe waren er nog gematigde prijsstijgingen. Zo werd voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in de kist, onlangs 80 tot 84 euro/100 kg betaald, afhankelijk van grootte en kwaliteit. Op de exportmarkt kunnen echter nog hogere prijzen worden gehaald. Op de binnenlandse markt daarentegen ligt het prijsniveau over het algemeen wat lager, omdat langetermijnafspraken of leveringsprogramma's een dempend effect hebben op prijsveranderingen.

Exportmogelijkheden verbeterd
De Neder-Oostenrijkse wortelmarkt laat zich van zijn evenwichtige kant zien. De afzet vordert gestaag. Het intussen goed beheersbare aanbod kan rekenen op voortdurende belangstelling. Vooral voor de export zijn de afzetmogelijkheden de laatste tijd verbeterd. De prijzen zijn vorige week niet veranderd. De producentenprijzen voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling, afhankelijk van de kwaliteit, blijven onveranderd op 55 tot 60 euro/100 kg.

Bron: LKÖ 

Publicatiedatum: