Frank Poelman, Landjuweel:

"Qua kwaliteit en volume verwachten we een goede aansluiting op de nieuwe oogst"

Tholen - De aardappelmarkt vertoont volgens inkoper Frank Poelman van aardappelgroothandel Landjuweel uit Oosternieland momenteel een redelijk stabiele lijn. "Wel zien we dat we links en rechts een klein plusje in de prijs moeten maken, omdat het anders lastiger wordt om de boeren te overtuigen vanwege de hoge frietcontracten die worden aangeboden en de goedlopende export."

"Kwalitatief ziet de oude oogst er ook nog goed uit. Aan het begin van dit kalenderjaar waren er nog redelijk wat partijen in omloop die niet geschikt waren voor lange bewaring, maar we zitten nu in de voorraadpartijen die ingericht zijn om lang te bewaren", vertelt Frank. "Ook lijkt er volume genoeg beschikbaar om het einde van het seizoen te halen en een goede aansluiting te hebben op de nieuwe oogst." 

"De eerste vroege aardappelen onder doek zijn een aantal weken geleden al gepoot, die aansluiting lijkt dus wel goed te komen. De afgelopen weken is het niet bepaald groeizaam weer geweest, maar de voorspellingen lijken vanaf volgende week een stuk beter en het voorjaar duurt nog lang. Wel heeft het in het zuidwesten behoorlijk geregend en is het op plekken dusdanig nat dat het de vraag is of de aansluiting tussen de echte vroege en de latere aardappelen goed zal overlopen in het nieuwe seizoen." Van een massale overloop van telers voor de verwerkende industrie is volgens Frank geen sprake. "We zien hier in de buurt ook juist dat pootgoedtelers kiezen voor de teelt van tafelaardappelen, alleen hoor je die geluiden wat minder in de markt."   

Verschillen in de afzet tussen de verschillende rassen zijn volgens de inkoper nauwelijks aan de orde. "Hier in Noord-Nederland is er nog een grote voorliefde voor de traditionele rassen als Bildtstar en Eigenheimer, maar verder verkopen we alle rassen vooral op kooktype in een vastkokende en kruimige zak. Ook de afzet van de biologische aardappelen verloopt redelijk stabiel. De vaste bio-consumenten hebben de portemonnee om de bio-aardappelen te kopen. We ori├źnteren ons momenteel wel om het bio-aandeel uit te breiden om deze verkoop verder te stimuleren." 

Dit jaar introduceerde Landjuweel een magnetronstoomverpakking onder het eigen merk Le Bistro. Deze speciale ZipPop verpakking heeft een apart kruidencompartiment dat pas opengaat in de magnetron. "We zijn net met de lijn gestart bij Poiesz en daarnaast is het mooi om te zien dat er ook concrete interesse is van zowel binnen- als buitenlandse retailers. Zo hebben we volgende week een actie bij Boni met de nieuwe ZipPop verpakking. Wij geloven erin dat deze innovatie, die inspeelt op de veranderende consumentenwensen, veel potentie heeft."

Voor meer informatie:
Frank Poelman 
Landjuweel 
Tel: +31 (0)595 454 200
f.poelman@landjuweel.nl 
www.landjuweel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.