"Britse overheid wil nieuwe grensreglementering implementeren"

Woensdag is er een aanzet gegeven voor het Target Operating Model (TOM), dat het Border Operating Model gaat vervangen. Hiermee wil de Britse overheid een nieuwe grensreglementering implementeren en zo de handel met de Europese gemeenschap en andere delen van de wereld regelen, zo meldt Ward Verberck van VLAM.

"Voor Belgische bedrijven bevat dit een groot luik nieuwe fytosanitaire en gezondheidsmaatregelen. Vanuit een eerste lezing komen er een aantal nieuwe maatregelen maar ook een aantal vereenvoudigingen.

Men brengt drie belangrijke mijlpalen naar voren, waarbij voor de eerste mijlpaal de toeleveringsketens en de importeurs zich nu moeten voorbereiden":

  • 31 oktober 2023: De introductie van gezondheidscertificering op de invoer van dierlijke producten met een middelhoog risico, planten, plantaardige producten en voedsel (en diervoeders) met een hoog risico van niet-dierlijke oorsprong uit de EU.
  • 31 januari 2024: De invoering van documentaire en op risico gebaseerde identiteitscontroles en fysieke controles van dierlijke producten, planten, plantaardige producten en risicovolle levensmiddelen (en diervoeders) met een middelhoog risico van niet-dierlijke oorsprong uit de EU. Vanaf dat moment zal de invoer van sanitaire en fytosanitaire goederen uit de rest van de wereld beginnen te profiteren van het nieuwe op risico gebaseerde model.
  • 31 oktober 2024: Veiligheids- en beveiligingsverklaringen voor EU-import worden van kracht vanaf 31 oktober 2024. Daarnaast wordt een beperkte dataset voor import ge├»ntroduceerd en het gebruik van het UK Single Trade Window zal waar mogelijk dubbel werk tussen verschillende pre-arrival datasets doen verdwijnen.

"Men wil vermijden wat vorige keer is gebeurd en men iets implementeerde dat niet mogelijk was. Daarom gaat men gedurende 6 weken een aantal infosessies houden om dit af te toetsen en te testen met de verschillende belanghebbenden."

Voor meer informatie:
Ward Verberck
VLAM
+32(0)473 269 472
Ward.verberck@vlam.be     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.