"Precisiebemesting door middel van bladstelenonderzoek in aardappelen"

Bij de teelt van aardappelen is de stikstofbemesting belangrijk voor een constante groei van het gewas. De toegekende gebruiksnormen voor de stikstofbemesting worden veelal als krap ervaren, zo meldt Normec Groen Agro Control. "Om uit te komen met krappe gebruiksnormen zoeken we naar instrumenten die aanwijzen of de aardappelen voldoende bemest zijn. Door het plukken van bladstelen en het laten analyseren op stikstof en mogelijk ook andere mineralen krijgt u meer inzicht."

Met de huidige gebruiksnormen is de bemesting in veel gebieden maar nauwelijks voldoende. "Door een eenvoudige meting ontstaan er meer inzichten. Tijdens de teelt kunnen weersomstandigheden heel gunstig zijn voor de groei. Waardoor de plant de werking van meststoffen en de mineralisatie van de bodem volledig benut. Dat kan worden gemoeten in de bladstelen. Aan de andere kant kan, door bijvoorbeeld regen of zelfs extreme neerslag, het stikstofgehalte in de grond zeer laag worden. In dat geval is dat binnen enkele dagen zichtbaar in de bladstelen. Er kan dan tijdig worden ingegrepen met een passende bemesting."

Een constante groei wordt bereikt door een optimale bemesting en vochtvoorziening. "Een optimale bemesting en een optimale vochtvoorziening is goed voor de kwaliteit van de aardappelen. Het doel van bladstelenonderzoek is dan ook om de  behoefte van het gewas aan bemesting of vocht, af te lezen aan de bladstelen. Daarnaast blijft er minder stikstof in de bodem achter. Wanneer er minder stikstof na afloop van de teelt in de bodem achterblijft is dat gunstig voor de waterkwaliteit. Er is dan minder stikstof dat mogelijk kan uitspoelen naar grond- of oppervlakte water. Naast minder stikstof en een betere waterkwaliteit leidt het bladstelenonderzoek ook tot hogere opbrengsten."

Voor diverse rassen en grondsoorten heeft Normec Groen Agro Control ijklijnen voor de stikstofbemesting. "Daarop baseren we de bemestingsadviezen. De streefwaarden van de concentraties van meer elementen in de bladstelen zijn nog niet voldoende in beeld. Wel kunnen we de elementen K, Na, Ca, Mg, PO4, en de sporenelementen Fe, Mn, Zn, B, Mo en Cu in de bladstelen meten."

Voor meer informatie:
Joke de Geus
Normec Groen Agro Control
+31 (0)15 257 2511
joke.de.geus@normecgroup.com 
www.agrocontrol.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.