Bijverdienen als zonne-energieboer

Duizenden agrarische ondernemers hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in een extra (en duurzaam) verdienmodel. Maar wel één die veel minder arbeidsintensief is. Naast fruit, melk, ei, vlees, aardappelen of bloembollen verdienen ze ook geld aan stroom, zo meldt Zonnepanelen op het dak.

Zonne-energie
De zon schijnt. Hoewel in Nederland niet zoveel als in sommige andere leven, toch weten we hoeveel zonuren we jaarlijks in Nederland hebben. Dat maakt dat we behoorlijk precies kunnen berekenen hoeveel stroom een zonnepaneel op lange termijn gaat opleveren.

Zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn, met een hellingshoek van zo’n 36 graden, produceren in Nederland het best. Zij benutten gemiddeld gezien het meest van de beschikbare zonuren.

In sommige situaties is het slimmer om te kiezen voor een zogenaamde oostwest-opstelling. Zonnepanelen wekken dan weliswaar per stuk minder stroom op, maar in deze opstelling kun je vaak meer zonnepanelen per vierkante meter kwijt, waardoor je alsnog meer stroom opwekt. Bovendien wordt de hoeveelheid opgewekte stroom meer over de dag verspreid. En bij sommige bedrijven past dat beter bij het stroomverbruik.

Kies agrarisch specialist
Nederland kent heel veel aanbieders van zonnepaneleninstallaties. In de praktijk blijkt dat de invloed van de installateur op het rendement van de installatie ernstig wordt onderschat. Met als gevolg dat veel ondernemers kiezen voor een goedkopere installatie, die soms wel 10 tot 20% minder goed presteert dan de installatie van een duurdere aanbieder.

Op de website van Zonnepanelen op het dak wordt met rekenvoorbeelden laten zien hoeveel inkomsten men mis kan lopen bij een installatie van minder kwaliteit. Oorzaak: onkunde of onwetendheid van de aanbieder of installateur. Gevolg: goedkoop is duurkoop.

Verdienmodel
Hoe verdient men als fruitteler dan geld aan zonnepanelen? Dat is eenvoudig, zo zegt Zonnepanelen op het dak. Zonnepanelen wekken wel 25 tot 30 jaar energie op. Die energie kan direct in het bedrijf verbruikt worden. Daarmee bespaart men op stroomkosten. Een overschot aan energie gaat tegen een vergoeding terug het net op, of die sla je op in een EOS (Energie Opslag Systeem) voor later verbruik (of voor verkoop op een moment de prijzen hoger zijn).

Agrarische ondernemers kunnen ook gebruik maken van verschillende belastingvoordelen en subsidies.

Meer weten
Er zijn online tools waarmee men een aardig idee kan krijgen van de situatie, zoals de Online Calculator van Zonnepanelen op het dak uit Barneveld. Die berekent gratis hoeveel een ondernemer zou kunnen investeren en wat hem dat gaat opleveren.

Voor meer informatie:
Zonnepanelen op het dak
Zwolleweg 9
3771 NR Barneveld
Tel.: +31 (0)342 22 13 00
info@zonnepanelenophetdak.nl
www.zonnepanelenophetdak.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.