De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) is per direct uit het Internationaal Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen (IMVO) Convenant Voedingsmiddelen gestapt. De directe aanleiding is het gebrek aan beweging van de brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het niet nemen van hun verantwoordelijkheid als ondertekenaars.
“Nu een project over misstanden in de keten van de tomatenpluk tot concrete actie moet leiden, zijn de brancheorganisaties en de individuele bedrijven niet bereid om in beweging te komen. Dat is enorm teleurstellend”, zegt Petra Bolster, internationaal FNV-secretaris.
Vakbond FNV begon aan dit IMVO Convenant Voedingsmiddelen met het vertrouwen dat de brancheorganisaties FNLI en CBL met mandaat aan de slag wilden. Het bleek een vergissing, zegt Bolster: "Het is algemeen bekend dat er misstanden worden geconstateerd in landen waar onze groenten, fruit en andere voedingsmiddelen vandaan komen. De supermarkten weten dat ook."
Het IMVO Convenant had een goede bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de aanvoerketens, aldus de vakbond. "Het lijkt er echter op dat bedrijven dit middel niet willen gebruiken voor dat doel. Een gemiste kans en onbegrijpelijk. Wetgeving is aanstaande en juist in convenantverband is het noodzakelijk dat men leert over hoe die ketens opgeschoond kunnen worden van de risico’s voor mens en milieu.”
Volgens FNV levert het convenant geen zichtbare resultaten op en geen impact ‘on the ground’, waarvoor het convenant juist in het leven is geroepen. Er zijn trainingen gegeven, er zijn tools ontwikkeld en er is informatie uitgewisseld. Het SER-secretariaat deed wat het kon.
Bolster: “Om echt impact te maken zijn de bedrijven nodig die bij de brancheorganisaties aangesloten zijn, maar die blijven voor ons onbekend. Nu zijn we met brancheorganisatie CBL een gezamenlijk traject getart maar weigert de brancheorganisatie aan tafel te komen, laat staan contactgegevens van de bedrijven met ons te delen. Dan houdt het voor ons als FNV op en kunnen we alleen nog maar uit het convenant stappen.”
Bron: FNV