Door het late voorjaar kunnen de uien voor veel telers momenteel niet hard genoeg groeien. "Ze willen door", zien uienteelt adviseurs van Syngenta Seeds Trude Zonneveld en Kees Jacobs in het veld. "Toch is het beter om de ui nu even de tijd te gunnen."
"Je zou het gewas wel vooruit willen duwen", vat Kees Jacobs het gevoel van veel uientelers samen. "Veel uienpercelen zitten nu in het vlagbladstadium of hebben net het eerste pijpje. Telers willen aan de slag met de contactmiddelen of willen gaan schoffelen maar dat kan vaak nog niet. In dit stadium ontwikkelt de ui zich nou eenmaal langzaam. Dat is altijd zo maar nu hebben we een laat seizoen en voelen veel telers haast. Je moet de ui nu gewoon even de tijd gunnen.” De teeltadviseur ziet in de praktijk nogal eens een perceel waar de uien het lastig hebben. “Dat kan komen door zware neerslag of doordat de bodemherbiciden er aan trekken. Ik zie ook regelmatig uien met gele punten. Je moet nu gewoon even geduld hebben totdat het gewas weer fris oogt. Daarna kun je weer verder."
Niet alleen het late seizoen maar ook de vele neerslag maken van de onkruidbestrijding dit jaar een echte balanceer act, stelt Zonneveld: "De afgelopen jaren kon alles. Het was droog dus er was weinig inspoeling en de uien waren afgehard. De onkruidmiddelen deden daardoor weinig schade. Dit jaar hebben we te maken met de omgekeerde situatie."
Optimale groei
Met een plantdichtheid die (gemiddeld) varieert tussen de 65 en 75 planten per vierkante meter is de uitgangssituatie op veel percelen niet verkeerd, meent Jacobs. "Ideaal is 80. Vorig jaar zaten we tussen de 45 en 65. Maar we hebben nu minder groeidagen, dus er is alles aan gelegen om de uien de komende 10 – 12 weken optimaal aan de groei te houden."
Wat daar voor nodig is verschilt van perceel tot perceel, realiseren de Syngenta medewerkers zich: "We zien alweer haspels op het land. Het is natuurlijk alweer een week of twee droog en de structuur is op veel percelen matig. Dus beregenen kan nodig zijn. Doe dan geen al te grote giften en gebruik een fijne nozzle. En dat houdt automatisch in dat je voorzichtig moet zijn bij veel wind.” Ook staan sommige telers te popelen om de uien te schoffelen. “Daar reageert een ui vaak positief op”, weet Jacobs. “Op dichtgeslagen percelen kan het een goede ingreep zijn. En het is ook goed om vroeg te schoffelen maar wacht wel totdat het gewas het aankan. Of rij heel langzaam."
Insecten monitoren
Er gaat geen seizoen voorbij of insecten doen schade in uienpercelen en dat is dit jaar niet anders. "Ik heb al schade gezien door uienvlieg of bonenvlieg", vertelt Jacobs. "Het is makkelijk herkenbaar aan de omgevallen plantjes. De uienvlieg wordt gelukkig bij de meeste telers effectief onder controle gehouden met de steriele insecten techniek (SIT). Maar ik raad elke teler aan om z’n gewas regelmatig te inspecteren en goed de SIT-adviezen op te volgen. Want soms zitten daar ook spuitadviezen bij."
Voor trips is het in zaaiuien in de meeste percelen nu nog te vroeg maar in plantuien zijn de eerste tripsen alweer waargenomen. Ook bij trips begint de bestrijding met een regelmatige en vooral intensieve inspectie van het gewas, stelt Zonneveld. "Als je tripsschade kunt zien vanaf de trekker of vanaf het kavelpad ben je te laat. Wij adviseren om vanaf het stadium met 3 a 4 pijpjes regelmatig de schachten van een aantal planten te inspecteren. Doe dat verspreid over het hele perceel. En misschien wil je adviseur ook wel een keer kijken. Geoefende ogen zien vaak meer."
Genoeg kali
Het laatste aandachtspunt waar de uienexperts op willen wijzen is de bemesting. Menig uienteler strooit in de loop van groeimaand juni een laatste stikstofgift en vaak ook nog kali. "Een prima gewoonte", stelt Jacobs, "maar van kali geeft men vaak nog te weinig. Het mineraal is belangrijk voor de kwaliteit en de hardheid van de ui. Ook ondersteunt kali het vochttransport; daardoor kan de ui beter omgaan met droogte. Een ruime kaligift is de investering meer dan waard."
Voor meer informatie:Trude Zonneveld
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
T +31 657 312 075
kees.jacobs@syngenta.com
www.syngenta.com