Vollegrondsgroentenseizoen uitdagend gestart bij Compliment

"Veertien dagen terug moesten we plannen waar we konden planten, nu zijn we volop aan het beregenen"

Tholen - Bij vollegrondsgroententeeltbedrijf Compliment is het vollegrondsseizoen weer opgestart van de mini-Romaine, paksoi en Sjanghai paksoi, venkel, ijsbergsla, Chinese kool en Bimi-broccoli. Volgende week volgt de oogst van de bleekselderij. Opnieuw verloopt het groeiseizoen dit jaar zeer opmerkelijk. "We zeggen elk jaar dat het weer extremer lijkt te worden, maar de uitdagingen worden ook alleen maar groter", vertelt directeur Peer Schraven. "Tot veertien dagen terug waren we nog volop aan het plannen waar we konden planten, terwijl we nu met man en macht aan het beregenen zijn. De combinatie van zon en wind geeft een enorme uitdrogende werking."

Hoewel de situatie verschilt per product, start de oogst gemiddeld een week tot twaalf dagen later. "Omdat we steeds koel weer hebben gehad, zijn we goed bij met de oogst. Er zijn namelijk ook best wat teeltgebieden waar minder productie is of de uniformiteit minder is onder invloed van het natte voorjaar. Er is hierdoor veel vraag in de markt. Wij verkopen hoofdzakelijk aan supermarkten, exporteurs, groothandels en snijderijen en er blijven zich nieuwe klanten melden."

Tweede teeltseizoen Bimi
Met de teelt van de Bimi gaat Compliment nu het tweede seizoen in. "Teelttechnisch verloopt deze teelt vooralsnog prima. Met de afzet is het wel belangrijk dat het gewaardeerd wordt als Nederlands product. We hebben nu eenmaal hogere arbeidskosten dan de telers in het buitenland, zeker nu op 1 juli het minimumloon weer omhoog gaat", zegt Peer.

Desondanks slaagt het teeltbedrijf, dat een oppervlakte van zo’n 450 hectare telt, er volgens de directeur redelijk goed om het arbeidsplaatje rond te krijgen. "Maar je moet er meer voor doen dan vroeger. Daarbij worden randvoorwaarden zeker zo belangrijk als alleen het salaris. Wij regelen de huisvesting zelf, dat is een voordeel en zetten ook fors in op teambuilding, door regelmatig een barbecue of voetbaltoernooi voor het personeel te organiseren."

Proeven met natuurlijke vijanden en luiswerende planten
Ook het steeds krapper aanbod aan gewasbeschermingsmiddelen wordt voor de telers een grote uitdaging. "Wij zijn volop met proeven in de weer met natuurlijke vijanden en luiswerende planten in de teelt om te kijken wat de mogelijkheden naast chemische middelen zijn. Er gaan veel middelen op de schop en we willen graag vooraf weten wat de mogelijkheden wel of niet zijn", aldus Peer.

De kersenteelt vormt een wat vreemde eend in de bijt van het vollegrondsgroentenbedrijf. Volgende week worden de eerste kersen alweer geplukt, de week erop wordt iets meer volume verwacht. "Ik heb me er wel over verbaasd dat we pas afgelopen vrijdag vrijstelling voor het middel Exirel hebben gekregen. Ik vraag me echt af waarom dat altijd zo lang moet duren. Nu zit de Suzuki alweer in de boomgaard", vertelt Peer. "Naar verwachting zijn de opbrengsten in Nederland 20-40% lager als het gevolg van onder meer vorstschade en slecht weer tijdens de bestuiving, dus ook in deze teelt zijn er volop uitdagingen!"

Voor meer informatie:
Peer Schraven
Compliment BV
Zeelandsedijk 1
5408 SL Volkel
+31 (0)6 22 08 56 60
peer@complimentbv.nl
www.complimentbv.n


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.