Amerikaanse onderzoekers krijgen inzicht in bacteriën die Vidalia-uienteelt bedreigen

De Vidalia-ui is een geregistreerde variëteit van zoete uien die volgens de wet alleen mag worden geteeld in verschillende districten in Georgia. Nu wordt deze groente bedreigd door de bacteriële ziekteverwekker Pantoea ananatis. Dit veroorzaakt ernstige schade aan de plant door rotting van de uienbollen en bladeren, wat leidt tot aanzienlijke verliezen voor uientelers in Georgia.

Het plantentoxine pantaphos, geproduceerd door de P. ananatis-pathogeen, veroorzaakt de rottingssymptomen in uien. Meer specifiek zijn de elf genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van dit toxine gegroepeerd in een cluster met de naam HiVir (hoge virulentie).

Om deze kritieke plantenziekte te bestrijden, hebben Dr. Brian Kvikto en Dr. Bhabesh Dutta van de Universiteit van Georgia een intensief onderzoeksprogramma ontwikkeld. Een recente studie onder leiding van Dr. Gi Yoon Shin uit het lab van Dr. Kvikto heeft bevestigd welke genen in het HiVir cluster essentieel zijn en welke genen gedeeltelijk bijdragen aan deze ziekte.

Bron: phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.