Koelkast omgebouwd tot winkelpunt

Wijsmee, de kleinste aardappel- en uienhandel van Nederland staat in Polsbroek

Tholen - In Polsbroek, een klein dorpje in de Lopikerwaard, staat de kleinste aardappel- en uienwinkel van Nederland: de gepimpte koelkast van Wijsmee. Eigenaresse Lizanne Schilt (20) is relatief druk met het telkens vullen ervan. “Het is een hobby”, vertelt ze. Een hobby waarmee ze het werk van haar opa, die groenteboer was, nog altijd in stand houdt.

Omgebouwde koelkast als verkooppunt van aardappelen en uien

Het AGF-virus van de familie Schilt heeft duidelijk een generatie overgeslagen. Lizannes vader zag het totaal niet zitten om de groentewinkel van zijn vader over te nemen. “Helaas moest mijn opa zijn deuren sluiten wegens ouderdom, maar omdat hij niet wilde stoppen, bleef hij tot op hoge leeftijd op zaterdagochtend aardappelen bezorgen bij klanten. Ik vond het altijd leuk om hem daarbij te helpen. Toen opa vanwege zijn leeftijd ook niet meer in aardappelen kon handelen, heb ik alles van hem overgenomen”, vertelt Lizanne.

Dat was op haar 14e. Met een zelfgebouwde bakfiets bracht ze de aardappelen rond, haar vader hielp bij het halen van de aardappelen bij de teler. Vanaf het moment dat Lizanne haar rijbewijs behaalde, richtte ze Wijsmee op en doet ze de aardappelhandel helemaal zelfstandig.

Omdat de verkopen op zaterdag begonnen terug te lopen, breidde ze de handel uit met uien en bedacht Lizanne begin 2022 het winkelpunt langs de weg: een gepimpte koelkast met daarin aardappelen en uien die klanten zelf kunnen pakken. In de deur staat en potje voor contact geld en een QR-code waarmee klanten online kunnen betalen. Het is goed aangeslagen. “Op zaterdagochtend heb ik het nu minder druk, maar door de week ben ik juist weer drukker om alles bij te vullen. De koelkast is eigenlijk wat te klein maar wel heel praktisch. De aardappelen en uien staan zo in het donker en de koelkast zorgt ook nog voor wat isolatie”, vertelt ze.

Wijsmee is ook te vinden op Instagram en flyert in omliggende dorpen. Lizanne: “Ik wil graag proberen meer aardappelen te verkopen. Het is zo’n mooi gezond product, maar helaas eten mensen steeds minder vaak aardappelen. Ik heb erover nagedacht om ook geschilde aardappelen te gaan verkopen en misschien verse frites, maar om dat goed te doen ben ik nog te kleinschalig.”

Lizanne koopt de aardappelen en uien in bij een vaste teler in Werkendam, die relatie gaat al bijna 70 jaar terug. Het gaat om Frieslanders en Bildtstar en in het voorjaar verkoopt ze ook Doré. Uien zijn er niet jaarrond omdat Lizanne alleen plantuien verkoopt, vanwege de beter kwaliteit. Ze werkt met een vaste prijs, inkoopprijs plus marge. “De kosten zijn sterk gestegen en de marge staat nu wel wat onder druk. Ik vind het belangrijk dat de teler een eerlijke prijs krijgt. Dan verkoop ik mijn aardappels wel wat duurder.”

Naast de aardappel- en uienhandel werkt Lizanne als ZZP’er in een boerderijwinkel en in de horeca en studeert ze in deeltijd ook nog theologie. Hoewel ze over het AGF-virus beschikt, is het niet waarschijnlijk dat ze net als haar opa een groentewinkel begint. Lizanne: “Aardappelen vind ik een heel mooi product en van groenten word ik heel erg blij. Die zijn zo kleurrijk, er zijn zoveel verschillende soorten en smaken. Ik zal echter geen winkel beginnen om producten te verkopen, het zal iets breder moeten zijn met ook diensten. Maar ik ben nog jong en neem de tijd om daar goed over na te denken.”

Voor meer informatie:
Wijsmee
Lizanne Schilt
Dorp 11
3415 PB Polsbroek
T: 06-23692092
wijsmee@gmail.com
www.wijsmee.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.