Egypte verdubbelt uienexport naar EU

De Egyptische uienexport naar de EU is in het seizoen 2022/23 meer dan verdubbeld, meldt EastFruit. Bovendien hebben de volumes hun hoogste niveau in 4 jaar bereikt.

In totaal heeft Egypte in de periode tussen juli 2022 en juni 2023 128.000 ton uien naar de EU-markt verscheept. Ter vergelijking: in de voorgaande drie verkoopseizoenen bedroeg de Egyptische export niet meer dan 60.000 ton per jaar. Toch zijn de huidige volumes nog steeds lager dan het recordcijfer van 165.000 ton dat in het verkoopseizoen 2018/19 vanuit Egypte naar de EU werd geëxporteerd.

De belangrijkste reden voor deze sterke stijging van de vraag van Europese importeurs naar Egyptische uien was de mislukte uienoogst in de EU als gevolg van droogte in de zomer van vorig jaar. De voorraden van lokale telers raakten snel uitgeput en Egypte begon zijn leveringen aan de EU in het voorjaar van 2023 te verhogen. Daarnaast zorgde de devaluatie van het Egyptische pond ervoor dat producten uit Egypte concurrerender werden in prijs op de wereldmarkt.

Nederland bleef de belangrijkste importeur van uien uit Egypte in 2022/23 en gebruikte deze meestal voor wederuitvoer naar andere landen. Toch had Nederland het laagste aandeel in de Egyptische uienuitvoer in het seizoen 2022/23: het bedroeg slechts 40%, terwijl het eerder varieerde tussen 53-64% en 80% bereikte in het seizoen 2021/22.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.