Derde beursdag Asia Fruit Logistica in Hong Kong valt letterlijk in het water

Hong Kong wordt momenteel geteisterd door hevige regenbuien. Als gevolg hiervan kon Asia Fruit Logistica vanochtend niet zoals gepland openen. De lokale autoriteiten hebben het officiële waarschuwingssignaal van een "Black Rainstorm" afgegeven, wat duidt op zware regenval die al heeft plaatsgevonden of naar verwachting nog zal komen in Hongkong.

In de nacht van donderdag op vrijdag vielen er stortregens in Hongkong, wat leidde tot grootschalige overstromingen in de stad, waardoor straten, winkelcentra en metrostations onder water kwamen te staan en de autoriteiten scholen sloten en werknemers vroegen thuis te blijven.

In de Chinese speciale administratieve regio viel de meeste regen per uur sinds het begin van de metingen 140 jaar geleden. Waterstromen tuimelden over het bergachtige terrein van de stad en de autoriteiten waarschuwden voor aardverschuivingen.

Vrijdag zou de laatste dag zijn van Asia Fruit Logistica, de eerste keer dat de show weer in de stad was sinds 2019. De locatie begon donderdagavond al tekenen van overstromingen te vertonen. Standhouders en bezoekers werden een paar uur voor openingstijd op vrijdag via e-mail op de hoogte gebracht van de sluiting van het evenement, hoewel sommigen zich al een weg naar de locatie hadden gebaand.

Het Australische bedrijf The Revolution zei dat ze ruim van tevoren op de hoogte waren gesteld en dat ze de meeste zaken in de eerste twee dagen doen, dus het is geen grote misser voor hen. Ze zeggen dat het evenement dit jaar een succes voor hen is geweest en dat ze veel goede gesprekken hebben gehad.

Andrew Sperling van Coliman Bananas, die een stand had op het evenement, zei: "Het is een teleurstellend einde van wat een leuk evenement is geweest, het was heel fijn om oude vrienden te ontmoeten, bij te praten, elkaar te omhelzen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Het is jammer dat de show vandaag niet door kon gaan, maar we stellen de veiligheid voorop."

Beyazit Afiyon van de Turkse exporteur Everfresh Tarım Ürünleri was ook aanwezig op de beurs: "Helaas hebben we op de derde dag van de beurs een natuurramp meegemaakt. In de eerste plaats is gezondheid belangrijk. Daarom zijn we blij met de genomen beslissing. Het uitstel van de beurs had een negatieve invloed op onze onderhandelingen. We hadden het zo druk dat we er veel moesten afzeggen. We zullen bijeenkomsten houden met onze klanten die nog wel om een bijeenkomst in de lobby van ons hotel vragen. We zullen ook digitale vergaderingen inhalen met onze klanten die we nooit hebben kunnen ontmoeten. Ik wens de inwoners van Hong Kong het allerbeste. Ik hoop dat er geen mensenlevens verloren zullen gaan bij deze watersnoodramp."

Hoe ging het op de tweede dag?
Op de tweede dag van de Asia Fruit Logistica waren er iets minder bezoekers dan op de eerste, maar er was nog steeds veel volk op de been. Vanuit Azië was er veel belangstelling voor kersen uit Australië en Nieuw-Zeeland. Australiërs wachten nog op het definitieve startsein voor het verschepen van de eerste ladingen avocado's naar India. Nadat de toegang eerder dit jaar was verleend en de protocollen waren overeengekomen, lijkt dit een positieve markt en zal het de druk op de Australische binnenlandse markt, die een overaanbod kent, doen afnemen.

De Belgische Conference perenexporteurs merken veel interesse uit China. Er is dit jaar minder Europees fruit. Eén exporteur zei dat hij zijn plaats op de markt zou behouden, maar zelf minder zou inkopen, terwijl een ander zei dat hij al het volume zou leveren waar de Chinese markt om vraagt, ondanks de lagere beschikbaarheid.

China: grotere stands
Opvallend is dat de omvang van veel Chinese stands is gegroeid en het design is veranderd. We hebben gehoord dat de Chinese fruitsector wil laten zien dat de bedrijven sterk zijn en klaar zijn om meer zaken te doen. Vrijwel alle exposanten hebben de feedback gegeven dat het beursbezoek goed en stabiel is en nieuwe perspectieven opent. De voedingsmiddelen- en fruitsector in China is erin geslaagd zich krachtig door de coronaperiode heen te loodsen. En dat blijkt ook uit het vertrouwen van de exposerende bedrijven op de beurs.

Voor sommige exposanten is de aanwezigheid op dit evenement niet bedoeld om nieuwe klanten, maar om nieuwe leveranciers aan te trekken. Er is enige concurrentie in dit opzicht, waardoor je je afvraagt of er een machtsverschuiving is van koper naar leverancier. Niet alleen voor China, maar voor Azië in het algemeen.

Zuid-Amerikanen zijn klaar om Azië te bevoorraden
Zuid-Amerikaanse exposanten zien grote belangstelling van Aziatische kopers voor blauwe bessen, exotisch fruit en druiven, maar ook voor bananen. Het drogere weer in Peru kwam in veel gesprekken aan de orde, maar leveranciers hadden nog steeds punnets met blauwe bessen uitgestald om te proeven. Ze verzekerden Aziatische klanten dat er aanbod zal zijn met de nadruk op kwaliteit.

Een belangrijke eigenaar van een blauwe bessenras zei dat het een zeer interessante beurs is met een belangstelling van kopers die zijn verwachtingen overtrof. Een collega zei dat de interesse van kopers uit heel Azië erg groot is. Ze hadden positieve ontmoetingen met grote retailers in China en andere markten die jaarrond levering wensen.

Het Braziliaanse paviljoen was kleiner, maar dat weerspiegelt ook de omvang van hun handel in Azië, die niet zo groot is als in andere regio's. Het belangrijkste voor hen is om de beurs bij te wonen en bij te leren, om de volumes in de toekomst te kunnen opdrijven naarmate China en andere markten opengaan, aldus een Braziliaanse exposant.

Hong Kong is terug!
De steen- en hardfruitbedrijven en brancheverenigingen uit het Canadese British Columbia zeiden dat ze veel geïnteresseerde kopers uit China en de rest van Azië hebben gezien. De vele vergaderingen zullen leiden tot toenemende verkoopvolumes, zeiden ze. Ook Zuid-Koreaanse en Vietnamese kopers en importeurs stonden in de rij voor bijeenkomsten op de stands van Canadese en Amerikaanse bedrijven.

Exposanten uit verschillende landen merkten op dat Hong Kong echt terug is als een beurs met een internationaal aanbod van bedrijven uit heel Azië en de rest van de wereld. De sterke interesse van kopers kwam veel aan bod als thema.

Maandag publiceren we een fotoreportage van de beurs

Voor meer informatie:
Asia Fruit Logistica
info@gp-events.com
www.asiafruitlogistica.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.