Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uientelers uit Europa en Centraal-Azië verwelkomen Egyptische exportstop

Volgens analisten van EastFruit gaat Egypte door met chaotische pogingen om de economie "handmatig" te reguleren, wat steevast leidt tot verliezen voor lokale bedrijven en vaak directe ondersteuning van concurrenten.

Een sprekend voorbeeld is het besluit van de Egyptische regering om de uienexport gedurende drie maanden te verbieden, van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023. Dit is opmerkelijk voor een land dat een catastrofaal tekort heeft aan deviezeninkomsten en nu besluit de export van een van de belangrijkste producten die exportinkomsten genereren te verbieden. In 2022 ontving Egypte ruim $ 217 miljoen uit de uienexport, en alleen al in de eerste helft van dit jaar $ 155 miljoen.

Bovendien is de Egyptische munt de afgelopen twaalf maanden met bijna de helft gedevalueerd. De depreciatie van het Egyptische pond was de belangrijkste reden voor de stijging van de binnenlandse uienprijzen, wat voor de regering het voorwendsel werd om de uienexport te verbieden.

Het besluit om de export van uien uit Egypte te verbieden werd overigens precies genomen toen het land al uit de EU-markt werd gedrukt door lokale telers en exporteurs uit Oost-Europa en Centraal-Azië. Oezbekistan exporteert bijvoorbeeld actief uien naar EU-landen om op de een of andere manier de bijna onvermijdelijke ineenstorting van de uienprijzen in de nabije toekomst te voorkomen. Een soortgelijk probleem stelt zich voor de Oekraïense telers, die niet weten wat ze moeten doen met de overtollige uien op de markt. Ook in Moldavië dalen de uienprijzen snel. Kortom, in Oost-Europa en Centraal-Azië heerst een uienzeepbel, waarvoor EastFruit al vóór het begin van het seizoen waarschuwde.

Daarom zijn telers in deze landen de Egyptische regering dankbaar, die vrijwillig extra inkomsten uit buitenlandse valuta weigerde. Telers in Oekraïne, Oezbekistan, Moldavië, Tadzjikistan en andere landen in de regio zien hun kansen op de verkoop van de overtollige oogst toenemen. Nu zouden exporteurs uit Oekraïne en Moldavië kunnen overwegen uien te verkopen aan landen van het Midden-Oosten, die tot 1 oktober de belangrijkste importeurs van Egyptische uien waren.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: