Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes, J.P. Beemsterboer Food Traders:

"Kortstondige opening grens Senegal zorgt tijdelijk voor een beetje verlichting op moeizame uienmarkt"

Tholen - Vorig jaar was de Senegalese markt al enkele weken opengesteld voor importuien. Dit jaar is de situatie heel anders en heeft de grootste exportbestemming voor Nederlandse uien nog voldoende eigen productie. Het jaarlijkse Magal de Touba-feest zorgt er echter voor dat er momenteel toch een boot met Nederlandse plantuien naar Senegal kan worden verladen. "Maar het is een eenmalige verlading, want daarna gaat de grens weer dicht", vertelt William Nannes van J.P. Beemsterboer Food Traders.

De incidentele order komt echter als geroepen. "Het was al even stil op de markt en nu kunnen we een paar dagen lekker opruimen. Dat was ook wel nodig, want er staan aardig wat kisten voor de droogwanden, dus de druk bij de telers om te verkopen is best wel groot. Met het mooie weer dat we momenteel hebben, zullen er de komende dagen volop uien binnen komen en begin volgende week worden ook de eerste vroege zaaiuien alweer gerooid. Dat maakt de druk op de plantuien, waarvan er weer veel zijn aangeplant, behoorlijk groot."

"Ik verwacht echter dat als de boot naar Senegal weg is de markt weer even stil zal vallen. Ivoorkust is traditiegetrouw wel aan de markt, maar bestemmingen als het Verenigd Koninkrijk, Mauritaniƫ en Guinee-Bissau kopen beduidend minder. We hebben daar, net als in het Midden-Oosten, toch wat meer last van de uien uit Marokko en Egypte en in het Verre Oosten is er aanbod van de Chinese uien. We worden dus meer beconcurreerd", constateert William.

"Momenteel ligt de prijs van de plantuien rond een kwartje in de baal. De kleine maatjes worden voor 23/24 cent verkocht en de grote tussen de 26/27 cent, maar de prijzen staan wel onder druk. Gezien de verwachte opbrengsten, in combinatie met de areaaluitbreiding ziet het er dan ook voor de prijszetting in mijn ogen somber uit, al kan dat voor de export wel weer voordelen hebben."

Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 226396408
[email protected]
www.beemsterboer.nl