Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Areaal verse knoflook Valencia daalt

De teelt van verse knoflook in de Valenciaanse Gemeenschap is in de afgelopen jaren met 23% afgenomen. Dit komt vooral door aanpassingsproblemen van de rassen en de lastige afzet van dit gewas, meldt telersorganisatie La Unió Llauradora.

Uit cijfers van 2023 blijkt dat er in de regio nog 259 hectare teelt is, fors minder dan de 335 hectare van vijf jaar geleden. De meeste teelt vindt plaats rond de stad Xàtiva, waar nog 160 hectare wordt geteeld. Daar is het areaal zelfs licht gegroeid.

Tot voor kort werd vooral het inheemse ras Camallarga geteeld. Maar door klimaatverandering kreeg deze variëteit steeds meer te lijden. De knoflook verdroogde sneller, de bollen werden kleiner en de bladeren kregen door hitte en schimmelvorming gele vlekken.

Daarom testen telers nu een nieuw ras uit Castilla-La Mancha. De eerste resultaten laten zien dat deze knoflook geschikt is voor lokale afzet, maar minder voor lange afstanden.

De sector kampt nu al vier seizoenen achtereen met problemen. De stijgende teeltkosten, wildschade en de moeilijke afzet van dit kort houdbare product maken de situatie extra zwaar.

Na een bezoek aan een knoflookbedrijf in Xàtiva roept Carles Peris, secretaris-generaal van La Unió, consumenten op om te kiezen voor lokale producten. "Valenciaanse producten, zoals onze verse knoflook, staan voor kwaliteit en ondersteunen werkgelegenheid op het platteland. Ze verrijken bovendien de keuken van onze restaurants. In een wereld die steeds globaler wordt, moeten we juist lokaal blijven kiezen", benadrukt hij.

La Unió dringt er bij de Valenciaanse gewestelijke overheid op aan om onderzoek te doen naar beter geschikte rassen, zodat de teelt niet uit de regio verdwijnt. Daarnaast pleit de organisatie voor een promotiecampagne in samenwerking met Xàtiva, waar het grootste deel van de teelt is geconcentreerd.

Voor meer informatie:
Carles Peris
La Unió
Tel: +34 658 92 89 23 (Spanje)
[email protected]
https://launio.org

Publicatiedatum: