Oekraïne teelt momenteel slechts 30% van de geconsumeerde knoflook en de rest moet worden geïmporteerd. Het land zou echter zijn zelfvoorzienendheid kunnen vergroten met een systematische ontwikkeling van de sector en investeringen in goede opslagfaciliteiten.
Volgens Julianna Mussa, voorzitter van de Oekraïense Vereniging van Producenten van Knoflook en vertegenwoordiger van het Nederlandse knoflook- en uienbedrijf Gourmet, is de knoflookteelt in Oekraïne de afgelopen drie jaar aanzienlijk afgenomen. Het verlies van land- en tuinbouwgrond in bezette regio's zoals Zaporizhzhia en Kherson heeft bijgedragen aan deze daling, waardoor het totale knoflookareaal is afgenomen tot ongeveer 1.000-1.500 ha. De exacte cijfers zijn echter moeilijk te bepalen, omdat veel kleine en familiebedrijven informeel knoflook telen zonder officiële registratie.
Mussa benadrukt dat een groot probleem voor de sector het gebrek aan goede opslagfaciliteiten blijft, die essentieel zijn om de kwaliteit van de knoflook te behouden en de verkoopbaarheid ervan te vergroten. Bovendien stoppen veel telers met de teelt van knoflook vanwege financiële verliezen, gebrek aan expertise en problemen om kopers te vinden voor hun producten.
Bron: agroportal.ua