Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Big Garlic (Spanje)

"Door laag Spaans knoflookaanbod wenden veel importeurs zich tot China"

Door de inkrimping van het knoflookareaal in Spanje zijn de voorraden dit seizoen aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren. Dit heeft geleid tot scherpe prijsstijgingen. Door het tekort aan Spaanse knoflook importeert Europa steeds meer uit China.

"We ramen dat de voorraad Spaanse knoflook met 30 tot 40% is gedaald ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar", zegt Juan Carlos Navarro, directeur van het teelt- en handelsbedrijf Big Garlic.

Het knoflookareaal in Spanje is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. Dit komt door een combinatie van factoren. "Veel telers leden forse verliezen door twee opeenvolgende seizoenen met slecht weer tijdens de oogst. Hierdoor werd het moeilijk om hetzelfde areaal te blijven beplanten, omdat de benodigde investeringen te hoog waren", legt Navarro uit.

Daarnaast zijn de kosten gestegen door hogere verzekeringspremies bij Agroseguro, een minder gunstige verzekeringsdekking en strengere Europese regels voor gewasbescherming. "Ook de stijgende energieprijzen en het tekort aan gekwalificeerd personeel hebben de sector onder druk gezet", zegt Navarro. "Deze ontwikkelingen hebben de markt gedwongen zich aan te passen, met als gevolg hogere prijzen."

De afzet van gepelde Spaanse knoflook loopt terug, en de sector van voorgesneden knoflook heeft het moeilijk. "We hebben onvoldoende grondstof om aan de binnenlandse vraag naar verwerkte knoflook te voldoen", zegt Navarro. "Dit jaar is bijzonder lastig. Veel klanten begrijpen de extreme prijsstijgingen door de duurdere grondstoffen, maar in veel gevallen kunnen we hun bestellingen niet volledig leveren."

Door het tekort aan Spaanse knoflook wint China terrein op de Europese markt. "China richt zich in de eerste plaats op de binnenlandse markt, maar door een lichte daling in de eigen consumptie en een wereldwijde toename van de vraag kunnen ze nu meer exporteren", legt Navarro uit.

Hoewel Europese afnemers de voorkeur geven aan Spaanse knoflook, dwingt het tekort veel importeurs om Chinees product in te kopen. Dit ondanks de hoge invoerheffing van €1,20 per kilo plus een extra 9,6% ad valorem als de import buiten het door de Wereldhandelsorganisatie vastgestelde quotum valt.

Volgens Navarro zal het Spaanse knoflookareaal zich de komende jaren geleidelijk herstellen, maar niet meteen. "De tuinbouw werkt met natuurlijke cycli, je kunt niet van de ene op de andere dag opschalen zoals in de industrie. Maar zoals in elke markt zal het evenwicht tussen vraag en aanbod zich uiteindelijk herstellen. Waarschijnlijk zien we binnen twee seizoenen weer een stabieler areaal en normalere prijzen", besluit hij.

Voor meer informatie:
Juan Carlos Navarro
Big Garlic
Tel: +34 9654331 27
Mob: +34 609601654
[email protected]
www.big-garlic.com