Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Jacobs, Syngenta Seeds:

"De uien staan nu mooi, laten we dat vooral zo houden!"

Het gros van de zaaiuienpercelen staat er dit jaar prima bij. Genoeg reden om de gewassen de aandacht te blijven geven die nodig is om dat zo te houden. Kees Jacobs van Syngenta behandelt de zaken die nu en binnenkort spelen in de teelt.

"Ik doe dit werk nu 9 jaar en ik heb de uien nog nooit zo mooi zien staan." Kees Jacobs kan zijn enthousiasme met moeite onderdrukken. Tegelijkertijd brengt hij ook een beetje nuancering aan. "Het rooskleurige beeld is een gemiddelde en geldt niet voor alle uienregio's; in Zeeuws-Vlaanderen en in een strook van Noord-Drenthe naar het Hogeland in Groningen zie je plaatselijk matige plantaantallen en een onregelmatige stand. Het is in die regio's erg droog geweest."

Onkruid onder controle
De uienexpert van Syngenta constateert dat er sinds zijn vorige teelt-update weinig nieuw onkruid is gekiemd. "Ondanks de droogte hebben de bodemmiddelen goed gewerkt. En juist dankzij de droogte zijn de mechanische methoden, zoals schoffelen en wiedeggen dit jaar ook zeer effectief. Het is wel belangrijk dat telers na mechanische onkruidbestrijding de bodemherbiciden nog een keer aanvullen. Dat kan perfect in deze periode met af en toe neerslag. Maar half juni moet je toch wel klaar zijn met je onkruidbespuitingen." In een al ver ontwikkeld gewas nog schoffelen vindt Jacobs riskant vanwege schade aan de wortels. "Een ui wortelt nu eenmaal vrij oppervlakkig en heeft hij al z'n wortels nodig. En beschadigde wortels zijn een invalspoort voor fusarium." In de strijd tegen ontsnappend onkruid ziet Jacobs het groeiende leger spotsprayers goede diensten verlenen. "En ook tegen aardappelopslag zijn die machines een uitkomst."

Scherp zijn op trips
Van echte problemen met insecten heeft de Syngenta adviseur dit voorjaar niet gehoord. "Er is wel wat bonenvlieg gezien in de monitoring en als daar een spuitadvies voor komt moet je het zeker serieus nemen. Maar de schade door bonenvlieg is minder dan vorig jaar." De uienvlieg doet dit jaar weinig van zich spreken, maar Jacobs wil telers al wel vast attenderen op de komst van trips. "In vroege plantuien zijn ze al gezien en dus is het de komende periode opletten geblazen, zeker als er vroege plantuien in de buurt zijn. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat ergens in juni het moment van handelen volgt. De ervaring leert dat je voor juli moet beginnen met de tripsbestrijding, anders ben je te laat." Jacobs voegt daar wel meteen aan toe dat zijn waarschuwing vooral geldt voor de traditionele teeltgebieden als Zuidwest-Nederland en Flevoland. "Daar is de trips een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar het insect breidt langzaam uit naar het oosten en noordoosten, dus ook daar is het opletten geblazen. Alleen in de Waddenstrook en het Oldambt zijn nog geen tripsproblemen geconstateerd."

Wat doet valse meeldauw?
Jacobs heeft zelf nog geen valse meeldauw gezien, maar hij weet van een collega dat de schimmel in winteruien al is geconstateerd. "Het valt nu dus nog mee, maar ik ben een beetje bevreesd voor wat er komen gaat. Vorig jaar was een zwaar meeldauwjaar en we weten niet wat er zich bijvoorbeeld op afvalhopen afspeelt. Als je risicofactoren in de buurt hebt, bijvoorbeeld winteruien of vroege plantuien zou ik nu extra alert zijn. De teelt loopt voor, dus het startmoment voor de meeldauwbespuitingen zal ook eerder zijn dan we de afgelopen jaren gewend zijn. Maar als je geen risicofactoren in de buurt hebt, kun je zoals altijd beginnen als de uien 4 pijpjes hebben." De uienexpert voegt daar nog een welgemeende waarschuwing aan toe: "De uien groeien momenteel hard dankzij de recente neerslag en hogere temperaturen. Het stadium van 4 pijpjes is bereikt voor je er erg in hebt. Dus laat je niet verrassen en begin op tijd met je ziektebestrijdingschema!"

Kali is belangrijk
Juni is ook de maand waarin de meeste uientelers de laatste bemesting geven aan hun gewas. "Gebruik dan vooral een NK-meststof", adviseert Jacobs. Het belang van kali wordt nogal eens onderschat. Het mineraal is belangrijk voor de kwaliteit en de hardheid van de ui. En het zorgt voor een betere waterhuishouding waardoor de ui een periode van droogte beter doorstaat. Een ui heeft ongeveer net zoveel kali nodig als een aardappel. En nu de grond mooi vochtig is, komt de meststof ook snel op z'n plek."

Voor meer informatie:
Kees Jacobs
Syngenta Seeds
Tel.: +31 (0)6 57 312 075
[email protected]
www.syngenta.com

Publicatiedatum: