Het uienteeltseizoen 2025 is opvallend vroeg van start gegaan. Door een zachte winter en droog voorjaar begonnen zowel het planten als zaaien ruim een maand eerder dan voorgaande jaren. Inmiddels staan de plantuien in de bollingsfase en lopen de zaaiuien uiteen van eerste tot vierde pijpje. Tijd voor een nieuwe veldronde en een update van Waterman Onions inkoper Jelmer Elzinga.
Droogte drukt op opkomst
"Begin januari gingen de eerste plantuien de grond in," vertelt Jelmer. "Dat is uitzonderlijk vroeg. Ook de zaaiuien begonnen we medio februari te zaaien. Pas in maart kwam het zaaien echt op gang en begin april was het merendeel al gezaaid."
Toch verliep de opkomst niet overal even soepel. "De droogte zorgde voor flinke uitdagingen," legt Jelmer uit. "Met name op kleigronden bleef het zaad te droog liggen. Dat zie je terug in een ongelijke opkomst of tweewassigheid op sommige percelen."
Op zandgronden viel de opkomst beter uit. "Daar is vaak gespit en kwam het zaad in een vochtiger zaaibed terecht. Maar ook daar moesten telers al vroeg beregenen. En in mei was het nog steeds schraal, waardoor het vochttekort aanhield."
Inhaalslag door regen
De recente regenval kwam dan ook als geroepen. "Voor zaaiuien viel die op een gunstig moment," zegt Jelmer. "De meeste telers hadden net de eerste overbemesting uitgevoerd. Bij plantuien kwam de regen wat laat, maar de beregeningshaspels staan voorlopig uit. Dat geeft lucht."
De droogte had ook effect op de onkruidbestrijding. "Bodemherbiciden werken minder goed onder droge omstandigheden," aldus Jelmer. "Daarom schakelen telers nu vaker over op contactherbiciden, soms zelfs plaatsspecifiek via spotsprayers."
Plagen onder controle, aaltjes aandachtspunt
Waar vorig seizoen de bonenvlieg veel schade aanrichtte, lijkt de impact dit jaar beperkt. "De bonenvlieg is nauwelijks een probleem geweest, mede door de vroege start," vertelt Jelmer. "De meeste uien zijn het kwetsbare stadium voorbij."
De uienvlieg laat zich op sommige plekken wél zien. "We zien vraatschade en uitval op enkele percelen," bevestigt Jelmer. "En hoewel ritnaalden en emelten dit jaar meevallen, zijn aaltjes zichtbaarder geworden. Door het wegvallen van chemische middelen is het steeds lastiger om ze onder controle te houden."
Blik op de markt
Door de vroege start zal ook de oogst vroeger plaatsvinden, verwacht Jelmer. "Dat verkleint de kans op dikhalzen. De plantuien worden al tegen goede prijzen verhandeld. De markt voor zaaiuien is momenteel nog wat rustiger, maar zoals elk jaar zal het zomerweer bepalend zijn voor het verdere verloop."
Voor meer informatie:
Waterman Onions\
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
[email protected]
www.waterman-onions.nl