Chayenne Wiskerke, Wiskerke Onions:

"Nederland is grootste uienexporteur en daar mogen we trots op zijn"

Tijdens de themadag Uien in Dronten sprak Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions over de kracht van de Nederlandse uiensector. "Nederland is maar een klein land met slechts 2% van de wereldproductie uien. En toch presteren wij het om de grootste exporteur te zijn. Best iets om trots op te zijn. In Nederland wordt slechts 10% geconsumeerd. De rest gaat de grens over. De Nederlandse ui vindt zijn weg dus over de hele wereld. Hoe kan dit toch?"

"De keten is in Nederland enorm opgesplitst. Je krijgt hierdoor meer expertise. Nadeel is dat bijvoorbeeld de kennis niet binnen het land blijft. We maken de concurrent ook wijzer. Daarnaast is de kostprijs inclusief transport in Nederland verschrikkelijk laag. Slechts 13 cent per kilo. Nergens ter wereld kan een ui geproduceerd worden voor deze prijs. Nederland heeft een enorm logistiek voordeel doordat alles binnen een goed bereik zit. Wij hebben binnen een bereik van 100 kilometer een handelshaven. De druk bij binnenkomende containers is groter dan uitgaande containers. Daardoor is de exportprijs laag. Door het perfecte klimaat in combinatie met onze expertise en goede vruchtbare grond hebben wij iets unieks te bieden aan de wereld. Vorig jaar hebben we voor het eerst een miljard kilo geëxporteerd. De gemiddelde export is 21 miljoen kilo per week."

Boycot
"De meeste uien gaan naar Senegal, zo'n 21%. We zijn exportleider ondanks de depressieve markt. De handel wordt namelijk belemmerd door nationale concurrentie, ebola in Afrika, economische onrust, boycot Rusland en hoge opbrengsten in Europa. We moeten dus vooruitkijken en blijven zoeken naar nieuwe markten. Wereldwijd is er sprake van bevolkingsgroei. Dit biedt dus mogelijkheden. Voorgaande jaren was Rusland een belangrijk land voor export in de tweede helft van het seizoen. Het is jammer dat de boycot er voor zorgt dat wij onze uien daar niet kwijt kunnen en dat bedrijven in Rusland personeel moeten ontslaan door de slechte economische toestand in Rusland. Het zou voor iedereen beter zijn als de boycot opgeheven wordt. Helaas hebben wij dit niet voor het zeggen."

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018