Gele uien echter nog steeds met afstand aan kop

"„Sjalotten en rode uien al enkele jaren op groeikoers"

Tot enkele jaren geleden kocht de Duitse consument vrijwel uitsluitend gele uien. Inmiddels vindt men echter steeds meer sjalotten, rode uien en zelfs gemengde verpakkingen in de schappen van de supermarkt. Desalniettemin staat de gele ui nog steeds met afstand aan kop binnen de Duitse retail. Dat maakt het moeilijk - zowel voor telers alsook voor verkopers - om zicht te onderscheiden.

Het uienseizoen is dit jaar qua hoeveelheid weliswaar stabiel, maar is qua prijzen nauwelijks kostendekkend. Het aanbod aan opgeslagen producten is voorlopig voldoende, tenminste wat betreft de uien van standaard formaat. De extra grote uien zijn momenteel duurder, merkt Daniel Voll op, bedrijfsleider van Vau-Ge Voll GmbH uit de Duitse Pfalz. De groothandel verkoopt hoofdzakelijk consumptieuien aan verpakkingsbedrijven, maar levert ook uien aan grootverbruikers en de industrie. "Aangezien de beschikbaarheid van extra grote uien momenteel heel beperkt is, liggen de prijzen passend hierbij op een hoger niveau. De enigen binnen de uiensector die momenteel gelukkig zijn, zijn de Spaanse telers met hun groot uitvallende uien."


Uienpallets in het magazijn van Vau-Ge

Harde concurrentie
De Duitse markt is volgens de vakhandelaar momenteel nog goed voorzien van gele uien van standaard formaat. Hier is echter ook de meeste vraag naar hoewel de verkoop van andere soorten sinds enkele jaren ook toeneemt. Daniel noemt als voorbeeld de sjalotten en rode uien. "Vanwege de vele kookprogramma's op televisie wordt de vraag naar sjalotten en rode uien groter, omdat ze in deze programma's graag gebruikt worden. De consumptie hiervan is echter nog lang niet te vergelijken met de consumptie van deze uiensoorten in Frankrijk, maar inmiddels vindt men in ieder geval ook bij de Duitse discounters sjalotten in de schappen. Voorheen werden ze meestal alleen bij de reguliere supermarkten aangeboden. Dit geldt ook voor witte uien, die een nicheproduct vormen en die vrijwel uitsluitend in zuidelijke landen gekocht worden. Voor de rest worden er ook gemengde verpakkingen met gele, rode en witte uien aangeboden.Niet alleen bij de soorten en kleuren ziet men verschuivingen, maar ook bij de verpakkingen. Momenteel ziet men overal in de West-Europese retail de zogenaamde kleine verpakkingen van 1, 2, 5 en 10 kg. Bovendien vindt men ook netten van 250 en 500 gram in de schappen. Over het algemeen geeft de Duitse consument de voorkeur aan uien uit eigen land, hoewel er vooral in het voorjaar (mei-juni) veel concurrentie van buitenlandse producten bestaat. Daniel: "Er heerst jaarlijks harde concurrentie tussen Duitse uien en uien van overzee, bijvoorbeeld uit Nieuw-Zeeland, die in een hoger prijssegment liggen." Zelf brengt Daniel tijdens het voorjaar ook een buitenlandse ui op de markt om de twee maanden te overbruggen waarin er nauwelijks nog Duitse uien uit opslag beschikbaar zijn. Deze zogenaamde 'Bella Italia' ui neemt hij af via contractteelt midden in de Italiaanse teeltregio Calabrië. "Dat is momenteel nog een handel die we in de toekomst nog iets verder uit zouden kunnen bouwen.''Traditioneel bedrijf
Vau-Ge Voll GmbH is een puur familiebedrijf dat sinds meer dan vijftig jaar bestaat. Het bedrijf is gevestigd in het hart van de Pfalz en wordt tegenwoordig door de tweede generatie gerund. De clientèle van het bedrijf bestaat vooral uit verpakkingsbedrijven, groothandel en industrie, evenals uit lokale retailers. Naast het sorteren en verpakken van Duitse en Italiaanse uien wordt de dienstverlening aangevuld met het aanbieden van biologische uien, zaaigoed en pootuien.

Verdere informatie:
Vau-Ge GmbH
Geschäftsführung: Michaela Voll, Martina Voll-Kailitz & Daniel Voll
Roxheimer Straße 24, 67240 Bobenheim-Roxheim
Telefoon: +49 (0 62 39) 60 43
Fax: +49 (0 62 39) 31 96

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018