Uientelers woedend over verlaagde CBS-cijfers uienareaal

Vorige week heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers van de definitieve hectares uien met 500 hectare verlaagd. Ook de gemiddelde hectareopbrengst is met 1 ton naar beneden bijgesteld. Deze correcties maken veel telers woedend.Zo meldt omroep Zeeland dat een teler oproept tot boycot van het CBS. Ieder jaar moeten boeren in mei doorgeven hoeveel hectaren ze inzaaien met bepaalde gewassen. Aan de hand van deze gegevens maakt het CBS een inschatting van de opbrengst.

Door het naar beneden bijstellen van de cijfers valt de uienoogst flink lager uit dan eerder werd gedacht. De totale oogst is nu 1,4 miljoen ton in plaats van de eerder gedachte 1,5 miljoen ton. Ter vergelijking: de verlaging van 0,1 miljoen ton staat gelijk aan bijna 2.857 vrachtwagens vol uien.

De telers zijn boos doordat het CBS vaker de cijfers naar beneden heeft aangepast. "De industrie koop in op basis van de cijfers van het CBS. Als zij een hoge opbrengst schatten dan gaan de prijs per kilo omlaag. Doordat de cijfers nu naar beneden zijn bijgesteld zal de prijs weer wat stijgen", zo meldt teler Kees Hanse aan omroep Zeeland.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018