Spaans project moet gezondere paprika's en uien ontwikkelen

Verschillende Spaanse universiteiten gaan in samenwerking met het Centrum voor Onderzoek en Agrifood Technologie van Aragón (CITA) onderzoek doen naar de genetische eigenschappen van paprika's en uien. Ze willen de genen identificeren die de kwaliteit van deze groenten bepalen. Met die kennis willen ze gezondere nieuwe rassen ontwikkelen.

Beide gewassen worden wereldwijd veel gegeten omdat ze rijk zijn aan gezonde voedingsstoffen. Vooral de stoffen die verband houden met de smaak, de zogenaamde cysteine sulfoxyden in uien en capsicinoïden en capsinoïden in paprika's, zijn van belang. De wetenschappers gaan deze stoffen onderzoeken en de genen identificeren die deel uitmaken van de synthese.

Op korte termijn willen de onderzoekers hulpmiddelen en methodologieën ontwikkelen voor het teeltproces. Vervolgens zullen ze nieuwe rassen observeren met toegevoegde waarden, onderscheidende kenmerken en eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Op lange termijn kunnen uien- en paprikatelers dankzij dit onderzoek beschikken over het beste genetische plantmateriaal voor deze twee gewassen.


Bron: Europa Press

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018