Eerste vollegrondsgroenten uit Mutterstadt op de markt

Lente uien en radijs van start

De eerste partijen buitenteelt vanuit het hart van Rijnland-Palts zijn al in markt. Vooral radijs en lente-uitjes hebben verrassend goed standgehouden ondanks het koude weer van de afgelopen weken. Een positieve zaak voor de regionale telers en marketeers en zo rond de paasdagen.

"We zijn al een week met radijzen bezig en met lente-uitjes begonnen we al een week eerder", zegt Jochen Fehmel, salesmanager van de gelijknamige groenten- en handelsonderneming in Mutterstadt. Ondanks de kou en de late winter was de teler grotendeels tevreden over de kwaliteit van de vroege gewassen. "We hadden te maken met vorst en de weersomstandigheden waren verre van optimaal voor de teelt. Er waren echter nauwelijks kwaliteitsproblemen. Ik ben verbaasd hoe goed de groenten zijn."
 Radijs traditioneel in zwang met Pasen
Men verwacht dat de verkoop van radijzen in de zogenaamde Goede Week - de dagen voorafgaand aan Pasen - snel zal toenemen. Een verdubbeling van het normale verkoopvolume is niet ondenkbaar, hoewel momenteel ook producten uit Zuid-Europa en Noord-Afrika beschikbaar zijn. Fehmel: "Ons voordeel is natuurlijk dat Duitsers de voorkeur geven aan regionaal geteelde groenten en dat de prijsverschillen tussen geïmporteerde en binnenlandse radijzen vrij klein zijn. Radijzen zijn bovendien populaire groenten met Pasen. Daarom volgt er gewoonlijk een daling na de vakantie dat wil zeggen, een daling van ongeveer 25 procent onder het gemiddelde verkoopniveau."

Het seizoen voor regionale vollegrondsteelt in Rijnland-Palts loopt meestal van maart tot november. Groentenspecialist Fehmel bevestigt dat in sommige teeltgebieden nieuwe rassen worden geprobeerd. "Onderzoek gaat weliswaar vooruit, maar het wordt ook steeds lastiger. Wanneer een ras een bepaalde resistentie heeft, mist het vaak een andere factor, zoals presentatie of verwerkingsmogelijkheden. Het is altijd een balans tussen bepaalde eigenschappen. Een perfecte variëteit bestaat niet; er is altijd wel iets met een minder belangrijk aspect. "

Familiebedrijf
Sinds de overname van het familiebedrijf van de eerste generatie in 1990 opereert – en groeit - groentebedrijf Fehmel in het gebied rond Ludwigshafen aan de Rijn. Sinds de jaren 90 is het teeltareaal voortdurend uitgebreid en zijn de gebouwen vergroot. Momenteel heeft het bedrijf een areaal van ongeveer 250 hectare. Daarnaast is het hoofdkwartier van het bedrijf in Mutterstadt de belangrijkste hub voor groenten met voordelen zoals een goede infrastructuur, koelhuizen en laaddocks. 

Voor meer informatie:
FeSa Obst- & Gemüsehandels GmbH & Co. KG
Peter Fehmel
Im Grund 1
67112 Mutterstadt
Tel.: 06234 – 947 670
Fax: 06234 – 947 671 7

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ik verbaas me ten zeerste over deze publiciteit van Duitse Vollegrondsradijs.

Toevallig zijn wij met het management team van Ortolanda de vollegrondsradijs in Mutterstadt gaan bekijken afgelopen 24 maart.
de eerste radijs komt daar pas van de vollegrond vanaf 15 april 2018.

dus over 3 weken............


willem jan coolbergen, oude tonge - 2018/03/26 15:45:00.000© UienNieuws.nl 2018