Eind van de week de meeste uien gezaaid?

Extreme verschillen in zaaiperiode

Eind februari werd door Freddy Quaak het eerste perceel Hystore uien gezaaid in Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Dat bleek voor deze regio een uitzondering te zijn, want momenteel moeten de laatste percelen nog gezaaid worden. En een zeer uitzonderlijke situatie: een zaaiperiode van ruim 2 maanden komt niet vaak voor.

In Groningen en Friesland hebben sommige telers zeer vroeg over de vorst gezaaid. Deze uien hebben allemaal al een eerste pijp. De opkomst is hier goed geweest. Het tweede gedeelte is afgelopen week gezaaid en dat ging ook onder goede omstandigheden. De temperatuur zit in de grond. Woensdag 25 april hebben de meeste telers in Noord-Nederland weer een bui gehad van 5-12 mm dus ideaal voor een goede start!Helaas hebben telers in Noord-Holland nog wel last gehad van iets te veel regen. Er werden zelfs enkele percelen overgezaaid. In het midden van Nederland zijn op een enkel perceel na alle uien gezaaid. Op de korstgevoelige grond hebben telers wel moeite moeten doen om de korst te breken. Dit deden zij door bijvoorbeeld een eg of nogmaals met de zaaimachine erover heen te gaan. Waar het elders in het land soms genoeg of juist te veel heeft geregend, kunnen sommige telers in het midden van het land wel een buitje regen gebruiken.

In het zuidwesten heeft de kou en nattigheid bij de meeste telers het geduld op de proef gesteld. Op slechts enkele plaatsen zijn er in de weken voorafgaand wat uien gezaaid maar het merendeel moest nog gezaaid worden. Vorige week donderdag is er voorzichtig aan weer begonnen met het zaaien. Nog lang niet overal was de grond goed genoeg. Maar het mooie weer heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen week volop gezaaid kon worden. De verwachting is dat eind van deze week de meeste uien wel gezaaid zijn.

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018