Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studie

Hoe 60% minder CO2 te besparen in de versketen

Herbruikbare verpakkingen voor groenten en fruit resulteren in maar liefst 60% lagere CO2-uitstoot dan kartonnen verpakkingen. Dit is de conclusie van een uitgebreid Europees onderzoek in opdracht van de Duitse organisatie 'Stiftung Initiative Mehrweg' (SIM).

Het onafhankelijke Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer voerde het onderzoek uit in april 2018. Het onderzoek kan spelers in de versketen helpen onderbouwde keuzes te maken als ze hun ecologische voetafdruk verder willen verkleinen. Voor Euro Pool System, marktleider op het gebied van herbruikbare verpakkingen in de versketen, is dit een verdere bevestiging dat herbruikbare verpakkingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

14,5 ton in plaats van 37,7 ton
In het onderzoek vergeleken de wetenschappers de CO2-uitstoot van eenmalige kartonnen dozen (CB = kartonnen dozen) met herbruikbare plastic containers (RPC = herbruikbare plastic containers). Ze gingen uit van een transport van 1.000 ton groenten en fruit. Bij herbruikbare verpakkingen bedroeg de uitstoot 14,5 ton. Bij het gebruik van kartonnen verpakkingen bedroeg de CO2-uitstoot 37,7 ton (zie figuur). De uitstoot bij het gebruik van herbruikbare verpakkingen zijn veel lager per rotatie.

Werkelijke transportafstanden
In de vergelijking tussen de verpakkingssystemen namen de wetenschappers de productie van het materiaal, de levenscyclus en de verwijdering ervan mee. Ze baseerden dit op daadwerkelijke transportafstanden in Duitsland, Spanje, Italiƫ, Nederland en Frankrijk. Het onderzoek werd uitgevoerd volgens de vereisten van ISO 14040/44. Deze internationale normen zijn vooral gericht op het uitvoeren van een LCA (Life Cycle Assessment). Dit betekent onder meer dat een commissie van onafhankelijke deskundigen het onderzoek heeft beoordeeld.

Lees voor meer informatie de korte samenvatting van het onderzoek op de website.

Voor meer informatie:
Annemieke van der Heijde
Tel.: +31 6 2563 2470
Publicatiedatum: