Allereerste rode zoete uien uit Walla Walla

De allereerste oogst rode zoete uien uit het Amerikaanse Walla Walla wordt binnen een maand verwacht. De plannen zijn al vijf jaar in de maak en eindelijk staan commerciële hoeveelheden op het veld en zijn de omstandigheden tot nu toe gunstig. 

"Dit jaar zal Walla Walla voor het eerst rode zoete uien telen," zegt Jose Pedroza van Walla Walla River Packing Company. "Verwacht wordt dat de oogst op 10 juli begint en het gewas ziet er tot nu toe goed uit. We zullen het pas zeker weten wanneer het gewas onderweg is en omdat dit de eerste commerciële oogst is kunnen we deze nog nergens mee vergelijken." Pedroza legt uit dat Walla Walla ideaal is voor het telen van rode zoete uien door de hoeveelheid daglicht en vocht. 

Hij voegt eraan toe dat rode zoete uien qua teelt een belangrijk verschil hebben ten opzichte van hun gele neven. "De rode zoete uien zijn geen zelfbestuivers," zegt hij. "Dat betekent dat we er goed op moeten letten dat er geen andere variëteiten in de buurt groeien. Hierdoor blijven de genen die de rode kleur bepalen gehandhaafd. Verder is de teelt ervan hetzelfde als die van de gele variëteiten."

Hoop op evenaring van het succes van de gele zoete uien 
Voor telers uit Washington hebben de gele zoete uien tot groot succes geleid door de geweldige vraag naar deze variëteit. Telers van rode zoete uien hopen dat de consument net zo op deze variëteit zal reageren als op de gele variant. "De gele zoete uien, waarvan het seizoen op 9 juni begint, zijn ongelooflijk populair," zegt Pedroza. "Op voorhand is er al veel vraag naar. Hopelijk slaat dit over op de rode zoete uien. We willen ze samen met de gele op de markt brengen en zullen zien hoe erop gereageerd wordt. Beide variëteiten zijn vergelijkbaar in maat en vorm en de consument zal een overeenkomst in de smaak herkennen."

Natuurlijk uithardingsproces
Een ander punt van verschil met de gele zoete uien is hoe de telers met de rode zullen omgaan na de oogst. Gebruikelijk is dat de uien in houten kisten van 408 kg zullen gaan om naar een verpakkingsbedrijf gebracht te worden waar ze onder blowers gedroogd worden. Bij de rode zoete uien laten de telers ze in de open lucht uitharden voordat ze naar binnen gehaald worden. 
"Het gaat iets anders dan we gewend zijn. Zodra ze geoogst zijn stoppen we de rode zoete uien in een juten zak en laten we ze op een natuurlijke manier op de plantage uitharden. We gaan ervan uit dat dit ze een extra diepe rode kleur zal geven die zeer aantrekkelijk is voor de consument. Het is een leerproces om te bepalen hoe lang ze er moeten liggen, maar we gaan ervan uit dat, afhankelijk van het weer, dit drie tot vijf dagen zal duren. Naarmate het seizoen vordert zullen we dergelijke factoren tot in de perfectie uitwerken."

"Er is vijf jaar werk in gegaan om de juiste zaden te selecteren die de rode kleur garanderen. We willen graag dat mensen dit weten en dat ze waarderen hoeveel werk telers hierin hebben gestopt. We hopen dat de rode zoete uien net zo populair zullen zijn als de gele en we zijn erg enthousiast over het feit dat we hier deel van uitmaken."

Voor meer informatie:
Jose Pedroza
Walla Walla River Packing Co.
Tel: +1 (509) 526-7117

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018