Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationaal uiensymposium van 9 tot en met 12 februari in Pune, India

Rassenresistentie en productiviteitsstijging bij uien in de focus

Het plantengeslacht look (Allium) omvat honderden soorten die wereldwijd zowel voor de consumptie alsook voor decoratieve doeleinden geteeld worden. Van commercieel belang zijn daarbij vooral consumptieuien, knoflook, prei, sjalotten en bieslook. Uien en knoflook worden in de vorm van verse of verwerkte producten geconsumeerd. 

Het is algemeen bekend dat de consumptie van uienproducten kan helpen bij jicht. Wereldwijd wordt er jaarlijks naar schatting 88,47 miljoen ton consumptieuien en 24,93 miljoen ton knoflook geteeld. India is wereldwijd de op één na grootste uien- en knoflookproducent met een teelt van 20,93 miljoen ton c.q. 1,62 miljoen ton, geteeld op 1,32 miljoen hectare c.q. 280.000 hectare.

Betere genotypen
Door de wereldwijd toenemende bevolking en tegelijkertijd veranderende voedingsgewoonten stijgt de vraag naar uien, knoflook en andere looksoorten. Er zijn echter onvoldoende arealen aangezien de uien met andere gewassen om areaal concurreren. In plaats van horizontale groei is er dus verticale groei door een stijging van de productiviteit nodig, ook met de hulp van de wetenschap en met behulp van hightech innovaties. Wetenschappers werken wereldwijd aan de ontwikkeling van betere genotypen, die resistent zijn tegen biotische en abiotische stressfactoren. 

Een vermindering van de opbrengst door bladziektes, ongedierte, klimaatveranderingen en suboptimale managementpraktijken zijn de hoofdproblemen naast het gebruik van gemiddelde genotypen. Bovendien reduceren hoge verliezen van opgeslagen voorraden de netto-beschikbaarheid van uien. Schommelingen in vraag en aanbod beïnvloeden sterk het inkomen van de telers.

Uitdagingen en problemen
Om de uitdagingen en problemen aan te pakken, moeten er ontwikkelingen uit het verleden geanalyseerd worden om voor de toekomst te kunnen plannen. Wetenschappers, politieke beslissingsnemers, handelaren, reguleringsinstanties en andere stakeholders zouden samen om de tafel moeten gaan zitten - en die mogelijkheid biedt nu het 'Internationale symposium over eetbaar Allium: uitdagingen en kansen' aan de Yashwantrao Chavan Academy of Development Administration in Pune, India. Dit symposium vindt plaats van 9 tot en met 12 februari 2019.

De volgende onderwerpen staan op de agenda: genetische bronnen en biodiversiteit, conventionele teeltvoortgang, moleculaire en biotechnologische benadering, efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen, duurzame teelt, een goede landbouwpraktijk, management van biotische belasting, gewasgezondheidsmanagement, de invloed van abiotische factoren op de plantenproductie, uitwerkingen van de klimaatverandering, kwaliteit van zaaigoed, mechanisering, naoogst behandeling, opslag en toegevoegde waarde en therapeutisch gebruik. Ook zal er gediscussieerd worden over handelsgerichte vragen, net als over socio-economische en politieke vragen. In het kader van excursies worden het onderzoeksinstituut voor uien, het onderzoeksinstituut voor knoflook, de Ajanta- en Elorahöhlen en Jain Farm Fresh bezocht.
Publicatiedatum: