Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Condensdrogen: uien drogen en bewaren zonder buitenlucht

31 augustus open dag bij akkerbouwbedrijf Custers

Op 31 augustus opent akkerbouwbedrijf Custers in Biddinghuizen haar deuren voor vakgenoten. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in de gigantische nieuwe schuur en kennismaken met condensdrogen: een innovatief systeem voor het drogen en bewaren van uien, aardappelen en bloembollen zonder kwaliteitsverlies. Hiermee kan Roger Custers zijn biologische uien duurzaam en tweemaal zo snel drogen met 80% minder energiekosten.



Koude- en warmteinstallatie in één
Het condens-droogsysteem is een innovatie van ENGIE Refrigeration. Custers vroeg de specialist in koude- en warmtetechniek om een methode waarmee hij uien zonder kwaliteitsverlies kon drogen en opslaan. De condensdroger, ook wel koeldroger genoemd, is in feite een koude- en warmte installatie in één die zorgt voor optimale condities. In de nieuwe loods van Custers is ruimte voor driemaal 1.000 ton uien in drie cellen. Het condens-droogsysteem brengt de lucht in de bewaarcellen onder het condensatiepunt, waardoor 24.000 liter vocht per dag kan worden afgevoerd en de uien drogen. De warmte die vrijkomt bij het koelproces wordt weer gebruikt om de uien op temperatuur te houden. Daarnaast is het systeem uitgevoerd met een warmtepomp, om partijen uien te kunnen opwarmen om ziektes te bestrijden. Zonnepanelen op het dak leveren hiervoor de elektriciteit.



Deelnemende bedrijven
De open dag bij Custers op de Harderringweg 17 in Biddinghuizen start om 14:00 uur. En wordt mogelijk gemaakt door ENGIE Refrigeration, in samenwerking met Ventri Techniek en Aannemersbedrijf v.d. Heijkant. Tot 21:00 uur kunt u het innovatieve systeem aan het werk zien, de biologische teelt van vele producten bekijken, andere vakgenoten ontmoeten en kennismaken met andere leveranciers van Custers: Bejo Zaden, Delphy, Flynth, Green Organics, Laarakker, Leyten & Van der Linde, Rabobank, Triodos Bank, vanRijsingengreen en Weevers.

Publicatiedatum: