Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adam Prabucki, Hazera:

‘Priming is puur maatwerk’

Priming, de bewerking die Hazera Seeds heeft ontwikkeld voor uienzaad, is puur maatwerk en kan veel voordelen bieden voor telers. Het betekent dat de uien mogelijk gelijkmatiger groeien en een hogere opbrengstpotentieel genereren. Bovendien kan er minder zaad per hectare nodig zijn. Ander voordeel is dat onkruid beter bestreden kan worden, met minder schade aan de uienplanten.

Adam Prabucki, Hazera

“Bij het testen van deze priming in de praktijk zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Want er zijn verschillende teeltgebieden voor uien en de omstandigheden zijn overal anders. Wij proberen daarom zaden te leveren die geschikt zijn voor de verschillende omstandigheden. De telers zijn er enthousiast over het resultaat We zien dat aan de verkoopcijfers”, aldus Adam Prabucki, Regional Product Manager bij Hazera Seeds in Nederland.

Adam Prabucki (50) heeft zijn opleiding in agricultuur gedaan aan de universiteit van Warschau, waar hij na zijn studie ook les heeft gegeven. Sinds 2001 werkt hij bij Hazera Seeds, eerst in Polen en sinds 2014 in Nederland. Hij is regionaal manager voor de teeltgebieden in Europa en Centraal Azië voor zowel uien als radijs.

In de praktijk getest
“Belangrijk bij de ontwikkeling van dit priming proces is dat we het hebben getest op verschillende variëteiten in allerlei gebieden. Het is dus niet één standaardprotocol, maar heel precies afgestemd op de wensen van de lokale telers. Samenwerking en vertrouwen waren daarbij heel belangrijk. We richten ons op langdurige relaties met de telers. Als zij succesvol zijn dan is dat vanzelfsprekend ook goed voor Hazera. Zo’n proces neemt enorm veel tijd in beslag, maar het resultaat mag er inmiddels zijn. De verkoop van geprimede zaden groeit elk jaar met dubbele cijfers. De telers ervaren daadwerkelijk de toegevoegde waarde.”

Veel factoren
Nederland is groot als het gaat om de productie van uien. Zelfs in dit relatief kleine land zijn er al veel factoren om rekening mee te houden. Te denken valt aan het type grond waarop wordt geteeld, maar extreme droogte en nattigheid spelen ook een belangrijke rol, net als zoutinvloeden. Het afgelopen seizoen heeft wederom laten zien dat het klimaat grillig is, verandert en lokaal sterk kan verschillen. Door voor die omstandigheden geprimede zaden te gebruiken kan de teler grote voordelen behalen en flexibeler werken. Populaire rassen als Dormo, Vento, Centro en Fasto zitten ook in het priming-programma.

“In Duitsland en Rusland, om maar een paar landen te noemen, hebben we de priming-methode uitgebreid getest”, aldus Adam Prabucki. “De telers ervaren meer flexibiliteit.

Ze kunnen eerder zaaien, al in maart, en zien dat de zaden allemaal dezelfde hoeveelheid water opnemen en zeer gelijkmatig ontkiemen terwijl ze minder zaad hoeven te gebruiken. Per hectare kan dat wel 10 procent uitmaken. Dat levert voordeel op.”

Minder schade
“Maar er is meer”, aldus Adam Prabucki. “Belangrijk bij de uienteelt is de beheersing van onkruid. Gebruik van herbiciden kan de kleinere planten negatief beïnvloeden. Doordat de geprimede uienzaden over het algemeen veel gelijkmatiger opkomen, is dat probleem nu als het goed is achter de rug. Er is dus minder schade aan de planten en een hogere opbrengst te verwachten’.
Om misverstanden voor te zijn benadrukt Adam Prabucki dat het vroeger zaaien niet betekent dat er ook eerder geoogst kan worden.

Goede voorlichting
Adam Prabucki: “Het is belangrijk dat de telers ook weten dat er beperkingen aan het geprimede zaad zitten. Zo houden we vertrouwen in elkaar”, zegt hij. “Er is namelijk één aspect waar rekening mee gehouden moet worden. De geprimede zaden mogen niet te laat gezaaid worden zodat extreme condities van de grond voorkomen kunnen worden. Dus vroeg beginnen is het devies, ook als de temperaturen nog relatief laag zijn. Dan krijg je over het algemeen planten die mooi gelijkmatig opkomen, een meer uniforme ui produceren, een hoger opbrengstpotentieel geven en die gemakkelijker zijn te oogsten en te verwerken.

Voor meer informatie
Hazera
Caroline Schonck
T: +31 162 690 952
M: +316 3459 5265
E: caroline.schonck@hazera.com 
www.hazera.com 

 

Publicatiedatum: