Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Luik Natie speelt in op vraag naar ruimte met de bouw van nieuwe Cold Store

Tholen - Bij op- en overslagbedrijf Luik Natie wordt de bouw van een nieuwe Cold Store stilaan afgewerkt. Naar verwachting zal vrijdag 15 februari het nieuwe pand worden geopend en in gebruik worden genomen. De Cold Store is gebouwd voor de bewaring van vers fruit met de focus op tropisch fruit alsook vaten honing. Naast de nieuwe koelcellen komen er 70 reeferplugs en 15 nieuwe laad- en losdocks bij.



“Plannen voor de nieuwe Cold Store zijn gemaakt in 2016 naar aanleiding van de groeiende vers fruit markt. Momenteel verwerken we wekelijks zo’n 100 containers met onder andere banaan, mango en ananas, maar we hebben te weinig ruimte. De volumes waar we naar toe willen met het nieuwe pand ligt tussen de 200 à 300 containers per week”, vertellen Jakob Van Poucke en Steven Beuselinck van Luik Natie. “In het nieuwe pand komen er 6.000 extra palletplaatsen in drie verschillende koelcellen beschikbaar. De koelcellen zullen ingericht worden voor de bewaring van bananen, mango’s, ananas en ander fruit. Daarnaast wordt een aparte ruimte van 1.500m² voorzien voor de opslag van vaten honing die op termijn via een automatisch lijn zullen worden gelost, gewogen, gelabeld en gepalletiseerd. De voorloods is voorzien van onder andere een verwarmde werkvloer die de temperatuur tussen de 12 en de 14 graden helpt te houden. Deze temperatuur is ideaal voor bananen en mango’s en maakt het mogelijk om zoveel mogelijk handelingen in de voorloods uit te voeren zodat bijvoorbeeld bananen niet meer de koeling in moeten, maar direct vanuit de voorloods in de koelwagens kunnen geladen worden. In de voorloods is er voldoende ruimte gelaten om de werkzaamheden op de vloer zo goed mogelijk te laten verlopen.”



‘’Kort op de bal’’
“We merken dat meer en meer klanten ook van buiten België containers laten lossen in de haven van Antwerpen. De locatie van Luik Natie ligt dichtbij de grote containerterminals en hierdoor kunnen we kort op de bal spelen. Daarnaast komen er 15 nieuwe laad- en losdocks bij, zodat er tegelijk gelost en geladen kan worden en 70 extra reeferplugs op het terrein. In combinatie met onze eigen transportafdeling kunnen we 100% operationeel onafhankelijk werken. Nu enkel nog de rederijen overtuigen om vaker voor Antwerpen te kiezen als eerste aankomstplaats." 



"Dagelijks rijden er constant dertig eigen vrachtwagens die containers afhalen bij de containerterminals en naar onze op- en overslaglocatie brengen”, vervolgt Steven. De klanten van Luik Natie zijn voornamelijk afkomstig uit België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. “Voor onze Nederlandse klanten doen we voornamelijk door-to-door levering, die containers passeren vrijwel nooit de Cold Store. De overige klanten maken vrijwel altijd gebruik van de verschillende services. Voor onze Duitse en Franse klanten is het logistiek vaak interessanter om containers in Antwerpen te lossen om van daaruit hun afzetmarkt in Noord-Europa via koelwagens snel te bedienen. Zeker wanneer het gaat om verse producten is dit een ideale situatie.”



Duurzaamheid
De nieuwe Cold Store wordt volledig CO2-neutraal gebouwd en heeft een eigen wind- en zonne-energievoorziening. “Tijdens de bouw is 100% rekening gehouden met duurzaamheid. We hebben een eigen windmolen die energie opwekt, tijdens 2019 worden er zonnepanelen geïnstalleerd en daarnaast is ook de koelinstallatie state-of-the-art gebouwd. Onder het nieuwe pand is een groot reservoir aangelegd waarin regenwater wordt opgevangen wat wordt hergebruikt in de koelinstallatie. Er zal voor het koelen geen gebruik worden gemaakt van chemische middelen”, aldus Jakob. “Daarnaast bestaat ons wagenpark uit zuinige wagens. Dit is besloten mede door onze overtuiging dat duurzaam ondernemen de toekomst is, maar ook onze klanten achten duurzaamheid steeds belangrijker. Enkel dwingt de retail duurzaamheid bij haar leveranciers en klanten nog te weinig af en dat is jammer.”



Extra services
In onze nieuwe Cold store plannen we een erkende FAVV-keurlocatie te voorzien voor groenten en fruit, bieden we autocontrole bananen aan en beschikken we over een vergunning douane-entrepot. We werken nauw samen met externe kwaliteitscontroleurs en kunnen zo ook deze essentiële dienst aan onze fruit- en groentenklanten aanbieden. Tevens hebben we een vaste ploeg werknemers en verantwoordelijken die de juiste knowhow hebben om de producten zo goed mogelijk te verwerken”, zegt Jakob.



In het nieuwe pand wordt er ook goed rekening gehouden met veiligheid van de eigen werknemers en deze van de medewerkers van externe partijen zoals douane, voedselagentschap en kwaliteitsinspecteurs. Dit gebeurt door de verkeersstromen van personen en heftrucks volledig van elkaar gescheiden te houden.

Nieuwe diepvries
Zodra de bouw van de nieuwe Cold Store is gerealiseerd zal de bouw van een nieuw diepvriespand starten. De planning is dat deze begin 2020 opgeleverd zal worden. Met de bouw van de nieuwe diepvries zullen er 22.000 extra palletplaatsen beschikbaar komen, bovenop de huidige 9.000 die voornamelijk zullen worden gevuld met vis, vlees en frietaardappelen. “Wat uniek is aan het huidige en toekomstige diepvrieshuis is dat het als enige diepvriespand in de Antwerpse haven beschikt over een inhouse veterinair keurpunt van het voedselagentschap FAVV. Dit creëert een enorme meerwaarde voor de klanten bij Luik Natie die zo lange wachttijden, kosten voor wachturen en onzekerheid vermijden. Daarbovenop biedt Luik Natie steeds een alternatieve losplaats aan indien de partij vlees of vis wordt aangehouden zodat de lege container direct op terminal kan afgeleverd worden zonder dat onze klanten er zware kosten moeten voor betalen aan de rederijen”, vervolgt Steven.



Luik Natie investeert ook volop in een nieuw softwaresysteem dat de interne werkwijze verder zal optimaliseren en vooral de klanten realtime de mogelijkheid zal geven om online de eigen stock te raadplegen.

Voor meer informatie:
Jakob Van Poucke
Steven Beuselinck
Luik Natie Coldstore nv
Kruipin haven 1145 
9130 Kallo – België
+32 3 561 63 14
jakob.vanpoucke@luiknatie.be
+32 3 561 63 55
steven.beuselinck@luiknatie.be