Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FlevoTrade experimenteert met transplant op lint

"Zaaiuien vervroegd op de markt brengen"

FlevoTrade experimenteerde het afgelopen seizoen met transplant op lint, om in juli met zaaiuien op de markt te komen. Ondanks een lastig seizoen met een late teelt en het afvriezen en afhagelen van het gewas is de exporteur tevreden over het resultaat. De techniek is vooral interessant voor de hoogwaardige rode uienteelt, zegt Emiel Kamminga van FlevoTrade in het Uienmagazine van De Groot en Slot.

De exporteur plantte in maart 5 ha gele zaaiuien met deze techniek bij een teler. Bij transplant op lint worden de zaadjes eind januari/begin februari in potjes voorgezaaid, vijf zaadjes per pot. De zaden worden in de kas opgekweekt tot ongeveer het tweede pijpstadium. Vervolgens zijn de potjes met een lint aan elkaar vastgemaakt en in een krat geplaatst.

Flinke arbeidsbesparing
De kratten worden op de plantmachine gezet en om de 17 cm wordt een potje geplant en het lint automatisch doorgeknipt. Op deze manier kunnen met een vrij hoge capaciteit uien worden geplant, 5 ha per dag, zegt Kamminga.

"Bovendien kun je het werk met drie man doen, een op de trekker en twee op de plantmachine. Dat geeft een enorme arbeidsbesparing."

Het grote voordeel is dat de plantjes op schone grond en in het tweede pijpstadium worden geplant, aldus de exporteur. "De plant is veel steviger en groeit makkelijker weg, als de weersomstandigheden ten minste goed zijn. Ook is er minder onkruidbestrijding nodig."

De uien worden idealiter op zandgrond geplant, omdat deze grond zich voor een vroege teelt leent. Door het koude en natte voorjaar vond het planten drie weken later plaats dan gewenst. Door vorst in april vroor ook nog eens het blad af, waardoor de plantjes groeivertraging opliepen.

"Daardoor hadden we niet meer de gewenste voorsprong die we van tevoren voor ogen hadden", zegt Kamminga.

Nieuwe markten aanboren
Het belangrijkste doel van de techniek is om de teelt te vervroegen. FlevoTrade wil in juli al met zaaiuien op de markt komen, als er nog volop plantuien worden geëxporteerd. "De kwaliteit van tweedejaars plantuien kan in sommige jaren erg wisselen. Door de teelt van zaaiuien te vervroegen, hopen we eerder op de markt te komen met kwalitatief goede uien, waardoor we onze klanten beter kunnen bedienen en (eventueel) nieuwe markten kunnen aanboren."

Uiteindelijk zijn de uien in de eerste week van augustus gerooid. Kamminga is tevreden over het resultaat: er is 54 ton/ha geoogst. "In een gunstig groeiseizoen is zelfs tot 60 ton/ha mogelijk, denkt hij. De kosten van transplant op lint liggen flink hoger dan de kostprijs van plantuien; zo’n 8 eurocent ten opzichte van tweedejaars plantuien. De teelt is dan ook vooral interessant voor hoogwaardige rode zaaiuien of gele zaaiuien waarvoor vroeg in het seizoen een hoog prijsniveau met de klant kan worden afgesproken", aldus de exporteur.

Meer organisatie
FlevoTrade wil de techniek volgend jaar weer gaan toepassen, maar denkt niet aan uitbreiding van het aantal hectares. "Je moet de teler er ook in meekrijgen", zegt Kamminga. "Bovendien vergt de teelt meer organisatie dan een normale uienteelt. En je weet nooit van tevoren wat de uienprijs doet. We moeten er wel een meerwaarde uithalen, anders is de teelt te duur." Bovendien heeft de exporteur in september winterzaaiuien gezaaid om vervroegd op de markt te komen. Dat is op zich niet nieuw, zegt Kamminga, maar de ervaringen met de kwaliteit van winterzaaiuien waren tot nu toe slecht. "We hebben nu een ras gezaaid waarvan we goede verwachtingen hebben. De teeltkosten zijn gelijk aan die van een normale uienteelt, waardoor je sneller uitkomt met je kostprijs. Als de winterzaaiuien beter van kwaliteit zijn dan tweedejaars plantuien, dan heeft deze teelt zeker toekomst."

Bron: Uienmagazine De Groot en Slot

Voor meer informatie:
FlevoTrade
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl
www.flevotrade.nl