Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gluren bij de buren

"Met de uienteelt in het VK kan het land in ongeveer 60% van de eigen jaarlijkse behoefte voorzien"

De accountmanagers van de Groot en Slot krijgen regelmatig vragen over hoe de uien in de andere grote Europese uienlanden erbij staan, maar ook vragen over zaken als kwaliteit, opbrengst en export. Voor Uien magazine een reden om jaarlijks een kijkje over de grens te nemen, om te zien hoe de uienteelt zich in onze buurlanden ontwikkelt. Inclusief cijfers, uitdagingen en leuke weetjes.

Het eerste land dat onder de loep is genomen, is het Verenigd Koninkrijk (VK). De redactie reisde half augustus 2023 naar Engeland af en ging in gesprek met Chris Bettinson van Elsoms Seeds. Tijdens dit bezoek werden diverse percelen uien bekeken in de regio waarin in het VK de meeste uien worden geteeld: East Anglia.

Deze regio bestaat uit de graafschappen Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire en Essex. De uien staan er dit groeiseizoen mooi bij. Op enkele percelen is de stand wat onregelmatig, maar over het algemeen is het goed te noemen. De eerste percelen zijn in februari al gezaaid, daarna werd het een periode te nat om te zaaien. De rest is allemaal in april gezaaid, aldus Chris Bettinson.

Cijfers en weetjes
In het gehele VK wordt ongeveer 8.650 ha uien geteeld: 8.500 ha in Engeland, 100 ha in Schotland en 50 ha in Noord-Ierland. Van de 8.650 ha is ongeveer 50% plantuien. Het percentage gele uien ligt op 70%, 30% is rode uien. Slechts 3% van het uienareaal is biologisch en wat betreft overwinteringsuien gaat het om 5%.

De afgelopen jaren ligt de gemiddelde opbrengst per hectare van gele uien op 45 ton en voor rode uien op 40. De uien worden geteeld voor consumptie in eigen land en worden door enkele grote verwerkers verpakt voor de supermarkt. Met de teelt in het VK kan het land in ongeveer 60% van de eigen jaarlijkse behoefte voorzien. De rest wordt geïmporteerd uit met name Nederland en Spanje.

De meeste grondsoorten waarop uien worden geteeld bestaan uit lichte klei, zand en veengronden. Zo'n 70-80% van de uien kan worden beregend, wat meestal wordt gedaan met een haspel en kanon of op grotere percelen met een pivot. Slechts enkele percelen zijn voorzien van dripirrigatie.

Omdat in het VK vanuit de markt vraag is naar grove uien (standaard 60-90 mm) worden er voor gele uien 600.000 zaden en voor rode uien 500.000 zaden per hectare gezaaid. De rassen Hybound en Hypark behoren tot de grootste gele uienrassen van het VK, voor rood is Red Tide het grootste ras.

Kansen en uitdagingen
Ook in de uienteelt in het VK zijn er kansen en uitdagingen. Als grootste uitdagingen worden Fusarium en meeldauw genoemd. „Gelukkig hebben we momenteel nog genoeg middelen om meeldauw mee te bestrijden, maar het wordt wel lastig", zo vertelt Chris Bettinson. „Ook dit jaar waren er een aantal percelen met een flinke meeldauwaantasting. Er zijn de laatste jaren ook meer problemen met Fusarium, zowel in het veld als in de bewaring. Wat Fusarium betreft, zou het fijn zijn als er rassen komen met een nog hogere tolerantie tegen de schimmel." Hier wordt door de veredeling hard aan gewerkt. Andere uitdagingen zijn een gebrek aan water en hogere energie- en teeltkosten, waardoor er druk kan ontstaan op goedkopere import.

De verwachting is dat het areaal uien de komende jaren redelijk gelijk zal blijven bij onze overzeese buren. Het is een mooie teelt die bij veel telers prima past in hun bouwplan en die ook rendabel is. Maar er liggen zeker ook exportmogelijkheden voor de Nederlandse uien richting het VK.

Bron: Uien magazine De Groot en Slot