Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rinus Wisse, Wiscomex:

"Linksom of rechtsom moet er nog een flinke puist aan uien weg"

Tholen - De dalende trend van de uienprijs heeft ook deze week verder doorgezet. "Het aanbod is groter dan de vraag, dan zakt de prijs. En dat kan tweeledig uitpakken. Als je nu goed kunt kopen, kun je marge maken, maar als je met te dure uien zit, dan is het echt niet leuk", constateert Rinus Wisse van Wiscomex nuchter. "Het is in korte tijd hard gegaan. Inmiddels ligt de baalprijs van de drielingen rond de 20 cent, wordt de 40-60-sortering rond de 22 cent verkocht, gaat de middelsortering voor 23-24 cent weg en tikken de grove uien nog de 30 cent aan. En voor volgende week kan er zomaar weer 2 cent afgaan. Je kunt op het moment kopen wat je wilt."

"Gevolg van dit lager prijsniveau is dat je nu een heel andere situatie krijgt. Zo worden we opeens weer wat interessanter voor de Aziatische markt waar naast de nieuwe uien uit Oceaniƫ de Nederlandse uien aantrekkelijker worden ten opzichte van de Chinese uien. We kunnen nog best een aantal weken kwalitatief goede uien naar Aziƫ sturen en als de prijs verder zakt, zal dat alleen maar meer worden. Dan komen ook de Oost-Europese groothandelsmarkten weer in beeld. Tegelijkertijd gaat een deel van de extra afzet die er door de lagere prijs bij kan komen er weer af met de nieuwe oogsten die op de markt komen, in landen als Spanje en Egypte."

"Linksom of rechtsom, moeten we dit seizoen nog een flinke puist aan uien kwijt. Op basis van een langjarig gemiddelde hebben we zo rond 5.000 ton per week over, alleen om aan het exportcijfer van vorig jaar te komen. Die 100.000 ton extra ten opzichte van vorig jaar rekenen we dan voor het gemak maar als extra tarra. Als we de resterende 10 weken met seizoen 2021/2022 (hoogste exportcijfers in die weken over afgelopen 7 jaar) vergelijken, met baalprijzen tussen de 14-19 cent en exportweken van gemiddeld 17.000 ton, dan nog steeds heb je 2.000 ton per week te veel."

"Telers zijn te lang een roze wolk voorgespiegeld. Met hoge prijzen en een te lage export als gevolg, wat nu logischerwijs resulteert in een situatie dat het in elkaar zakt en het juist diezelfde telers zijn die de prijs gaan betalen", besluit Rinus.

Voor meer informatie:
Rinus Wisse
Wiscomex
Schoorkenszandweg 23b
4431 NC 's-Gravenpolder
rinus@wiscomex.com
www.wiscomex.com