Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Vos, Vos Onions over moeizame uienafzet:

"Ik denk dat we dit seizoen met de plantuien te hoog zijn ingestapt"



Tholen - Wie het industrieterrein aan het Bagijnhof in het Brabantse Veen oprijdt, verwacht niet snel dat er een uiensorteer- en pakstation is gevestigd. Toch is sinds 2008 het terrein het werkgebied van Vos Onions. Hoewel steeds meer pakstations in de loop der jaren zelf zijn gaan exporteren, blijft het Veense pakstation haar roots trouw. "We leveren aan vaste exporteurs en dat bevalt ons goed", zegt Dirk Vos, die samen met zijn zonen Arian en Gerard de directie voert over het bedrijf.



Complementair
Naast wat eigen teelt en contractteelt koopt Dirk hoofdzakelijk uien in op de vrije markt. In de buurt doet hij dat voornamelijk zelf en verder in de weg via commissionairs. De focus ligt op de gele plantuien en zaaiuien. "In het verleden verwerkten we ook rode uien, maar die geven de laatste jaren nogal wat kwaliteitsproblemen", zegt Dirk. Hij werkt veel samen met zijn neef die in de buurt een uienpakstation heeft. "We kunnen pieken mooi samen opvangen en dat werkt prima. We zijn complementair aan elkaar. Wij proberen ons met ons bedrijf vooral te onderscheiden met flexibiliteit. Als een exporteur belt, gaan we daar zo goed en snel mogelijk mee aan de slag. Wij zoeken het niet in de grootste volumes."



De situatie op de uienmarkt is dit jaar moeizaam. "We draaien momenteel net uit de kosten, maar verdienen niks. Hoewel het jaar veelbelovend leek, is het erg lastig. Persoonlijk denk ik dat we met z'n allen te hoog zijn ingestapt met de plantuien. We zijn gewoon een beetje overmoedig geworden. Daarbij zijn de telers behoorlijk standvastig. Anders kon dit weleens een periode zijn dat de markt een opleving kreeg, maar het staartje van het seizoen is nog maar kort. Anderzijds, als je nu nog een week of zes aan een stuk goed kan draaien, kunnen we het seizoen misschien nog enigszins redelijk afsluiten."



Sorteercapaciteit
"De reden voor de moeizame situatie in de uienafzet is ook helder. De sorteercapaciteit is veel te groot geworden. Maar daar moet ik niet over klagen, want daar hebben we zelf aan meegedaan. Op de oude locatie hadden we ook nog maar één palletiseerder staan. Daarbij is het Nederlandse areaal fors uitgebreid. De pieken in de prijs zoals je die vroeger kon hebben, zijn er daarom niet meer. Toch hebben we de afgelopen twee jaar allemaal een boterham kunnen verdienen in de uien, ondanks de capaciteit. Maar daar zien we dit jaar geen kans voor", zegt Dirk.



Toch ziet hij de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Ups en downs zijn er altijd geweest. In de negentiger jaren hebben we ook een sanering gehad, alleen kreeg je toen de situatie dat er een aantal grote bedrijven zijn gestopt en zijn de kleinere bedrijven groter geworden." Zelf hoopt Dirk (60) de komende jaren nog actief te blijven binnen de firma. "Ik ben elke morgen om 6.00 uur op de zaak en als het moet ga ik door tot 21.00 uur. Voornamelijk sta ik gewoon aan de band. Daarvandaan kun je net zo goed verkopen. En het is natuurlijk mooi dat ik met twee zoons in het bedrijf geen zorgen hoef te maken over de opvolging."



Voor meer informatie:
Dirk Vos
Vos Onions
Bagijnhof 66
4264 AZ Veen
Tel: 0416-691197
Fax: 0416-693957
info@vosonions.nl