Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede opkomst informatie-avond kwaliteitsuien Friesland

Parsgranen heeft dinsdag 8 juli jl. een zeer interessante en informatieve avond georganiseerd over de teelt van kwaliteitsuien.

De afgelopen jaren kwamen ook in Friesland regelmatig partijen uit de bewaring die minder goed waren dan men had gehoopt en verwacht. Door een aantal gastsprekers uit te nodigen is er meer de nadruk gelegd op de teelt van kwaliteitsuien in Friesland. Gastspreker Liesbeth van der Heijden van Bejo Zaden gaf een uitstekende uitleg over botrytis en zaadschoning. Botrytis zit niet op het uitgeleverde zaad van Bejo Zaden/De Groot en Slot. Door de gebruikte schoningstechniek is het zaad vrij van botrytis.



Vervolgens gaat dit schone zaadje de grond in en vinden er heel veel bewerkingen en handelingen plaats. Deze kunnen de kwaliteit positief of negatief beïnvloeden. De aspecten van het zaaien en oogsten werden toegelicht door Jaap Jonker van De Groot en Slot. Tijdens het zaaien kun je inspelen op de gewenste sortering voor de afzetmarkt. Bijvoorbeeld door wat dikker te zaaien krijg je een vroegere afrijping en een fijnere sortering van de uien.

Klaas de Boer (adviseur van Parsgranen), vertelde uitvoerig over de beste manier van gewasverzorging. Bij spuitschema's maakt hij twee versies: voor afland levering of telen voor de lange bewaring.

Na de oogst is het belangrijk om goed en met de juiste strategie te drogen. Hier heeft Laurens Persoon van DLV Plant een duidelijke visie gepresenteerd die kwaliteitsverlies zoveel mogelijk voorkomt. Met deze methode wordt de warmte en de lucht optimaal benut.

Er was een grote opkomst van telers uit Friesland. Iedereen is het er over eens: er is weer een belangrijke stap gezet naar kwaliteitsuien telen in Friesland. Tjerk Nagel van Konaxx Onions was één van de aanwezigen. "Dit verhaal klopt helemaal, zoals ik het ook zou wensen." beaamde hij.

Op naar een mooie afrijping en een goede oogst!

Bron: De Groot & Slot
Publicatiedatum: