Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volumegroei 8% CZAV

De agrarische coöperatie CZAV presenteert een mooi financieel resultaat over boekjaar 2013-2014 ter grootte van € 3,8 miljoen. Dit resultaat is licht gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet groeide met bijna 5% van € 427 naar € 448 miljoen. Opvallend was de volumegroei met ruim 8%, veroorzaakt door groei van afzet onder leden en handelsactiviteiten in Nederland en België.

De jaarresultaten van CZAV en haar deelnemingen lieten in het afgelopen boekjaar een gunstig beeld zien, aldus algemeen directeur Antoon van Vugt. Het resultaat bedraagt € 3,8 miljoen, geheel afkomstig uit deelnemingen en handelsactiviteiten, waaronder Cebeco Granen, Nedato, Agrimarkt en AgriSneltank. De handelsactiviteiten, die direct gericht zijn op leden, waren nihil, volgens de financiële doelstellingen van de coöperatie. De nakorting aan leden liep op van € 1,75 miljoen naar € 2,00 miljoen.




De omzet in gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen steeg met respectievelijk 6% en 35%. Door het vroege voorjaar en daarmee de vroege ontwikkeling van gewassen was het een grote logistieke uitdaging om de juiste producten op het juiste moment op de boerderij te leveren. De omzet granen daalde met circa 10%, volledig toe te schrijven aan lagere prijzen. CZAV collecteerde 3% meer granen dan in het voorgaande jaar. CZAV betaalde wederom de hoogste prijs uit voor tarwe in Nederland, namelijk € 180,- per ton.

CZAV zet actief in op vergroting van haar marktaandeel in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en in België via de deelneming in Luc Pauwels. De groei van omzet in gebieden waar CZAV de laatste jaren uitbreiding zocht, was substantieel.

De samenwerking binnen CropSolutions draagt bij aan een schaalvoordeel bij de inkoop en op het gebied van kennisuitwisseling. De kennisontwikkeling is gericht op het rendement op het boerenerf en zonder winstdoelstelling. Door een neutrale winstdoelstelling op ledenactiviteiten is de kennisontwikkeling op kostprijsbasis en kan dus objectief plaatsvinden in het belang van de teler.

Als coöperatie is de betrokkenheid van onze leden zeer belangrijk. Ook in het voorbije jaar zagen we grote belangstelling bij de activiteiten en bijeenkomsten die we organiseerden. Opvallend was de belangstelling voor thema's zoals bodemkwaliteit en bemesting. CZAV heeft op dit gebied veel en zeer diepgaande kennis in huis.
Publicatiedatum: