Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kennisbijeenkomst over gewassensoren

Ruim 25 deelnemers van de Pootgoed Academie en duurzaamheidsinitiatief Veldleeuwerik bezochten onlangs een interessante kennisbijeenkomst in Wieringerwerf. Deze bijeenkomst is door beide organisaties in samenwerking met AgriVizier georganiseerd. AgriVizier is een project van GreenPort Noord-Holland Noord waarin onderwijs, onderzoek en advies samen werken om agrarische bedrijven te helpen bij innovaties. De deelnemers werden ge´nformeerd over de mogelijkheden van gewassensoren en actuele ontwikkelingen bij de bewaring. Geert Jan Giesberts van de firma Louis Nagel beet het spits af met een verhaal over de gebruiksmogelijkheden van de Ag Leader OptRx gewassensoren. Deze sensoren meten de hoeveelheid en kleur van het bladgroen. Ze doen dan met 2 verschillende technieken (NDRE en NDVI) en in 3 frequentiebanden. Daardoor zijn ze minder gevoelig voor verstoring door de bodem en door zonlicht. Ze werken zelfs in het donker.
 
Afwijkingen in het gewas zijn 2 tot 3 weken eerder zichtbaar dan met het blote oog. Ook ziet de sensor veel kleinere verschillen. Daardoor kun je beter en eerder detecteren en bijsturen. Met de metingen kunnen online machines worden aangestuurd, bijvoorbeeld een meststrooier of veldspuit. Voor graangewassen, mais en koolzaad zijn bemesting doseertabellen beschikbaar per groeistadium. Voor andere gewassen of toepassingen kan naar wens een doseertabel gemaakt worden. Met de sensoren krijgt de teler een beter beeld van verschillen in het gewas en kan hij pleksgewijs de dosering variŰren. Dat biedt mogelijkheden voor opbrengstverhoging en/of middelbesparing.
 
De OpRtx sensoren komen uit de stal van de Amerikaanse firma Ag Leader. Ag Leader levert behalve hardware ook de SMS management software. Daarmee is het mogelijk om perceelscans te verwerken tot taakkaart. Taakkaarten kunnen met SMS naar vrijwel alle merken GPS terminals geŰxporteerd worden Ook is het mogelijk om taakkaarten te maken door metingen van de sensoren te combineren met bijvoorbeeld bodemscans of opbrengstmetingen. In Nederland zijn momenteel diverse instellingen en bedrijven hier mee bezig. Wie niet meteen in het diepe wil stappen, kan de sensoren ook huren voor 1600 euro per jaar. Je krijgt dan 2 sensoren plus een beeldscherm.
 
Koelmiddel kiezen
Na de pauze nam Harrie Versluis van DLV Bouw de aanwezigen mee in de wereld van de koelinstallaties. Veel telers staan voor de keuze van een nieuw koelmiddel nu sinds de jaarwisseling het bijvullen met R22 niet meer is toegestaan. Ammoniak is koeltechnisch en qua energieverbruik een uitstekend alternatief maar door de vereiste veiligheid maatregelen pas interessant bij installaties vanaf 200 kW. Koeling met een propaan / CO2 installatie kan al uit vanaf 80 kW. Bij beide systemen treedt minder indroging op in gewassen als winterpeen en witlof. DLV komt binnenkort met een rekenhulp waarmee iedereen kan uitzoeken wat het beste bij zijn situatie past: een ander koelmiddel, en upgrade van de bestaande installatie of een compleet nieuwe installatie.
 
Het tweede deel ging over bewaren van pootgoed zonder koelen. Uitgangspunt is dat de kiemrust van een ras een gegeven is dat niet be´nvloed wordt door de bewaartemperatuur. Pas als de kiemrust na bijvoorbeeld 150 dagen voorbij is, gaat de temperatuur een rol spelen. Dat temperatuureffect verschilt per ras. Ook relatieve vochtigheid en CO2 concentratie hebben invloed op het kiemingsproces. Om de bewaring en de kieming te kunnen optimaliseren adviseert Versluis pootgoedtelers om rassen te clusteren naar kiemrustperiode en "kiemgedrag". Dat betekent in de praktijk dat hij meer kleinere bewaarcellen nodig heeft met een eigen klimaatregeling.

Bron: www.greenportnhn.nl

Publicatiedatum: 17-4-2015

  

Ander nieuws uit deze sector:

30-4-2018 Kees Hanse krijgt Schouten niet aan zijn kant over CBS-cijfers
10-10-2017 Kleine knoflookteler groeit uit tot bedrijf van 600 hectare
19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
1-7-2016 15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso
22-6-2016 Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in AustraliŰ
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met ÚÚn retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel