Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weer minder akkerbouwers met uitbreidingsplannen

Voor het derde jaar op rij daalt het percentage Nederlandse akkerbouwers met uitbreidingsplannen. Dit jaar heeft 16,0% plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Naast een daling van het percentage uitbreidingsplannen stijgt het percentage 'stoppers' weer naar 4,5%.

Dit blijkt uit de AkkerbouwScanner 2015, de jaarlijkse telefonische inventarisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven. In de maanden januari t/m maart 2015 werden ruim 6.000 agrariƫrs met minstens 10 ha akkerbouwgrond benaderd met vragen over hun toekomstintenties en de aanwezigheid van een mogelijke bedrijfsopvolger.

Drie jaar op rij minder uitbreiders
In 2012 had 20,5% van de akkerbouwers plannen om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Voor het derde jaar op rij is dit percentage gedaald en wordt het laagste niveau uitbreiders sinds 2009 bereikt (16,0%).



Stabiel niveau opvolgers

Al enkele jaren op rij staat binnen de Nederlandse akkerbouwsector vrijwel een vergelijkbaar percentage opvolgers klaar om het roer over te nemen op het bedrijf. Dit jaar zien we een lichte stijging van 37,6% in 2014 naar 38,6% in 2015.


Dalende prijzen
Het goede groeiseizoen heeft in 2014 bijgedragen aan een grote oogst van de akkerbouwgewassen. Voor de consumptieaardappelen steeg het aanbod met ongeveer 10%. Een soortgelijke ontwikkeling deed zich voor binnen de vijf grootste aardappellanden in Europa. Door het grote aanbod dalen de prijzen, waardoor de sombere tendens binnen de akkerbouwsector mogelijk kan worden verklaard.

Meer informatie:
AgriDirect BV en AgriDirect Deutschland GmbH
Ilse Gielen
PR & Communicatie
ilse@agridirect.nl
+31 (0)475 492549

Publicatiedatum: