Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Projectgroep 'Ui'tmuntend op tweedaagse kennisreis naar Engeland

Woensdag 2 juni heeft de projectgroep "Ui"tmuntend een tweedaagse kennisreis gemaakt naar Engeland. De interesse van de projectgroep gaat uit naar nieuwe teeltmethoden, bewaartechnieken, bodemverbeteringen en optimalisering van rassen. Kennis delen staat hierin centraal. Initiatiefnemers van dit project zijn uienverwerker Wiskerke Onions, gewasbeschermingsbedrijf Profytodsd en zaadveredelaar De Groot en Slot. Daarbij aangesloten zijn telers uit de Noordoostpolder en Flevoland.



In Engeland zijn zowel grote als kleine bedrijven bezocht met een diversiteit aan werkzaamheden. Op de eerste dag stond het grootste uien telende bedrijf van Engeland op de agenda: Elveden Farms. Hier wordt in totaal 600 ha uien geteeld. Het bedrijf heeft eigen waterreservoirs, eigen wegen en zelfs eigen restaurants. De teelt van uien varieert van overwinteringsuien en voorjaarsplantuien tot zaaiuien (rood en geel). Dit zijn voornamelijk rassen van Bejo/De Groot en Slot. Opvallend waren de korte lijnen die men hier probeert te realiseren om een zeer goede kwaliteit te kunnen afleveren. De uien worden geladen in 19 tons boxen. Deze boxen gaan met uien en al de (lange) bewaring in. Het machinepark is hier prima op ingericht.

De volgende stop was bij een teler met gangbare uienteelt en biologische gewassen zoals aardperen, rabarber en asperges. Daarna bezocht de projectgroep een teler die prachtige Hytech uien op één graad Celsius in de bewaring heeft. Ook stonden kisten klaar die de dag erna werden opgehaald en verwerkt bij Oldershaws (Moulton Bulb). De zaaidichtheid bij deze kwaliteitsteler was 2,8 eenheden per hectare. Voor Engelse begrippen is dit redelijk veel; gemiddeld wordt er tussen de 2 en 2,5 eenheden per ha gezaaid om mooie grove uien te krijgen. Opvallend was dat de stand van de gewassen iets verder was dan gemiddeld in de Benelux. Bij zaaiuien stonden al vier pijpen en in enkele gevallen kwam de vijfde pijp er aan. Het is hier ook een kouder voorjaar geweest, maar blijkbaar iets gematigder dan in Nederland.



De volgende ochtend is de projectgroep vroeg vertrokken naar naar Oldershaws (Moulton Bulb). Dit bedrijf verwerkt de meeste uien van Engeland en heeft sinds anderhalf jaar een optische sorteermachine staan waarop tussen de 25 en 40 ton per uur wordt gedraaid. Een prachtig bedrijf dat vele supermarkten in Engeland belevert en dit goed doet!

Na een aantal mooie percelen met plant- en zaaiuien heeft de projectgroep een schil- en snijbedrijf bezocht. Aardappels en uien die niet geschikt zijn voor consumptie of voor de versmarkt, worden door dit bedrijf verwerkt. Het is goed om te zien dat er ook nog waarde gehaald kan worden uit een restproduct.

Op de weg naar het vliegveld is nog een grote supermarkt bezocht. Uien hebben een belangrijke rol in de Engelse supermarkten en men probeert consumenten op allerlei manieren te bewegen om de uien af te nemen.

De meest opvallende en leerzame zaken waren:

  • De stand van het gewas in Engeland is iets verder dan in Nederland.
  • De kwaliteit van het geoogste product wordt gewaarborgd door korte lijnen en geen overbodige valbewegingen.
  • Er wordt groenig geoogst, vervolgens is de temperatuur 3 weken lang 28 graden en daarna gaat men terugkoelen naar 1 graad.
  • De machines, ventilatoren en bewaarkisten zijn heel groot.
  • Sommige plantuien hebben last van valse meeldauw.
  • Er is veel teelt voor eigen markt.
  • De prijs voor de huur van land is laag.
  • De neerslagsom ligt lager dan in Nederland (650 mm per jaar in het uiengebied).
  •  Hybound is het grootste ras van Engeland met Hytech als goede tweede.

Kennis opdoen en delen met elkaar maakten deze tweedaagse reis tot een groot succes.

Bron: De Groot & Slot
Publicatiedatum: