Telers ontwikkelen warmtebehandeling uien tegen koprot
Om de hogere temperatuur te realiseren is een korte opwarmperiode voldoende. Het intern opwarmen gaat snel. De luchtvochtigheid blijft daarbij op een acceptabel niveau, waardoor er geen risico is op kwaliteitsverlies.
Daarnaast heeft een hogere temperatuur in de praktijk nog meer voordelen. Dat blijkt uit praktijkervaringen van afgelopen najaar bij maatschap Twisk en bij andere bedrijven. Het nadrogen ging onder alle omstandigheden gemakkelijk. Er zat veel energie in de partij en ook bij warm en vochtig weer droogde de uien. Er ontstond geen verwering en de aantasting van allerlei zwartschimmels. Kortom men had een mooier product.
Wel zijn er ook risico's aan deze methode. Een te hoge temperatuur kan enorme schade geven. Een goede regulatie is daarom belangrijk. Helemaal praktijkrijp is de methode daarom nog niet. DLV stelt een factsheet beschikbaar met de resultaten en achtergrondinformatie.
Meer informatie:
DLV
Harrie Versluis,
T: 06-22930047
E: h.versluis@dlv.nl