Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers ontwikkelen warmtebehandeling uien tegen koprot

Biologische telers Twisk en Sulik uit Dronten, DLV en Dijksma Koudetechniek hebben gezamenlijk een energiezuinige warmtebehandeling voor de alliums ontwikkeld. Uit het onderzoek blijkt dat deze methode uitval door koprot tegengaat. DLV stelt een factsheet beschikbaar met de resultaten en achtergrondinformatie.



Om de hogere temperatuur te realiseren is een korte opwarmperiode voldoende. Het intern opwarmen gaat snel. De luchtvochtigheid blijft daarbij op een acceptabel niveau, waardoor er geen risico is op kwaliteitsverlies.
Daarnaast heeft een hogere temperatuur in de praktijk nog meer voordelen. Dat blijkt uit praktijkervaringen van afgelopen najaar bij maatschap Twisk en bij andere bedrijven. Het nadrogen ging onder alle omstandigheden gemakkelijk. Er zat veel energie in de partij en ook bij warm en vochtig weer droogde de uien. Er ontstond geen verwering en de aantasting van allerlei zwartschimmels. Kortom men had een mooier product.

Wel zijn er ook risico's aan deze methode. Een te hoge temperatuur kan enorme schade geven. Een goede regulatie is daarom belangrijk. Helemaal praktijkrijp is de methode daarom nog niet. DLV stelt een factsheet beschikbaar met de resultaten en achtergrondinformatie.

Meer informatie:
DLV
Harrie Versluis,
T: 06-22930047
E: h.versluis@dlv.nl
 
Publicatiedatum: