Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in te bouwen achter de drukwand van de kistopslag

Agrovent VaccTek: revolutie in het drogen en bewaren van uien

Het belang van het goed kunnen drogen van uien wordt ieder seizoen meer duidelijk. Een natter en warmer klimaat en de reductie van chemische middelen maakt het steeds moeilijker om uien met zo weinig mogelijk rot en verlies te bewaren. Essentieel hierbij is het bij verwarmen van de lucht waarmee gedroogd wordt,
hetgeen nu vooral met gaskachels gebeurt. Dit verwarmen met gas heeft nogal wat nadelen: Het is kostbaar! Eigenlijk wil je voor een goede onderdrukking van schimmels en bacteriën met een temperatuur van 30 graden of meer drogen. Gezien de kostprijs van gas werken veel mensen met een temperatuur van maximaal 20 graden, wat bijvoorbeeld voor rode uien niet voldoende is.

Het verbranden van gas brengt juist extra vocht in de schuur. Iedere kilogram gas die wordt verbrand, produceert weer 1,6 kg water! De warme, wat vochtige lucht kan juist voor extra condensatie of vochtplekken in de kisten zorgen. Bijna 10% van het gasverbruik is nodig om het door verbranding ontstane water te verwijderen.
Het is inefficiënt: een groot deel van de kostbare warmte gaat door de luiken weer naar buiten. Daarbij komt nog dat het droogresultaat sterk beïnvloed wordt door de condities van de buitenlucht…

De oplossing: VaccTec
Met de VaccTek ontstaat er een compleet nieuwe wijze van drogen en bewaren. Onafhankelijk van de buitenlucht en zonder verwarmen met gas worden droogtijden gehaald die 50% korter zijn en tot 80% minder energie verbruiken. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld in twee tot drie batches te drogen. Zodra een batch droog is, kan deze naar de gewone opslag worden gebracht en kan er snel een tweede partij worden gedroogd. De laatste partij kisten blijft natuurlijk gewoon staan.



Inbouw
De VaccTek kan gewoon in de schuur, achter de drukwand van de kistopslag worden ingebouwd. Hieronder wordt schematisch uitgelegd hoe het systeem werkt. De omschakeling tussen de verschillende fases kan met de hand worden gekozen. Als gebruiker blijft u de baas over uw product. Uiteraard wordt de bewaring nog wel steeds met de Agrovent bewaarcomputer bewaakt en geregeld en worden alle
meetgegevens bewaard.

1: de droogfase
In de eerste droogfase werkt de VaccTek met een gesloten systeem, zonder buitenlucht of extra verwarming. De vochtige lucht wordt door de koude condensor gezogen, waarbij het aanwezige vocht condenseert en wordt afgevoerd. Vervolgens passeert de – inmiddels droge – koude lucht de warme kant van het systeem, waardoor deze snel tot 30 graden of meer wordt opgewarmd.

2: naverwarmen
In de tweede fase kan t.b.v. het onderdrukken van schimmels worden bijverwarmd d.m.v. de warmtepomp, dus eveneens zonder het gebruik van gaskachels.

3: de koelfase
Het koelen kan, zoals u dat gewend bent, met buitenlucht. Wanneer de condities niet toereikend zijn, wordt koelmachine van de VaccTek gebruikt

4: nadrogen bij lage temperatuur
Als extra "verzekering" biedt de VaccTek de mogelijkheid om in de koude bewaarfase de koude lucht na te drogen zonder dat de circulerende lucht daarbij wordt opgewarmd.

De voordelen op een rijtje:
Geen gasverwarming meer nodig
  • Eenvoudig op hogere temperaturen drogen, dus minder uitval
  • Ventileren, verwarmen, naverwarmen en mechanisch koelen in één installatie
  • Onafhankelijk van de buitenlucht drogen en koelen
  • Bij uitstek geschikt voor het drogen van lastige producten, zoals rode uien
  • Gesloten systeem, dus sterke geluidsreductie tijdens het drogen en ventileren
  • Techniek is ook beschikbaar voor (poot)aardappelen, blaassystemen en losgestorte bewaring

Technische specificaties (voor een unit voor 500 ton uien):
  • Afmetingen: Diepte x Breedte x Hoogte = 2,5-6,5 x 3,90 m.
  • Ventilatiecapaciteit: 22.000-270.000 m3/h (traploos geregeld)
  • Temperatuurbereik lucht: -2-+35 °C
  • Elektrisch vermogen: 42 kW voor 1 unit voor ca 500 ton kistenbewaring
  • Aansturing: Via Agrovent Multiserver bewaarcomputer

Voor meer informatie:
Agrovent B.V.
Gildenweg 18
8304 BC Emmeloord
T +31 (0)527 636 150
info@agrovent.nl
www.agrovent.nl

Publicatiedatum: