Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Franse supermarkt wil residuvrije ui"

In Fontenay de Bossery, 60 kilometer ten zuidoosten van Parijs, runt de familie Vajou het akkerbouw- en handelsbedrijf Val Légumes. Samen met een groep contracttelers telen ze zo'n 550 hectare zaaiuien, waarvan de helft een meeldauwresistent ras is, zo meldt Akkerwijzer: "Supermarkten willen residuvrij. Wij kunnen dat leveren."

Tot eind jaren tachtig verbouwde de familie Vajou hoofdzakelijk granen en suikerbieten op de rode, leemhoudende grond tegen de zuidgrens van de Champagne-streek. Maar na een generatiewisseling in het bedrijf verschenen er aardappelen en uien in het bouwplan. Die keuze pakte goed uit. In 1992 werd de handelsonderneming Val Légumes opgericht en bouwde de familie Vajou een pakstation voor uien, sjalotten en knoflook. Ook de aardappelteelt groeide intussen verder. Een belangrijke stap in deze tak werd gezet met de bouw van een mechanische koeling en kleinverpakkingslijn voor tafelaardappelen in 2008.

Volautomatische paklijnen
Inmiddels is de familie weer een generatie verder. De jongste generatie heeft de taken helder verdeeld. Antoine Vajou is verantwoordelijk voor de uien en andere alliumsoorten, zijn zus Sabine regelt de aardappelkant van het bedrijf en hun vader en ooms dragen stap voor stap de zaken over. Grote beslissingen nemen ze gezamenlijk. De laatste grote investering betreft de bouw van volautomatische paklijnen in 2013, die de uien in allerlei maten fust en consumentenverpakkingen kunnen draaien.

Leveren voor de bovenkant van de markt is het meest interessant, laat Vajou weten. Daar zet het familiebedrijf dan ook vol op in. Het betekent in de eerste plaats dat alle partijen een Global Gap-certificaat moeten hebben, al spreekt dat tegenwoordig bijna voor zich. Ook de Franse herkomst is voor veel afnemers een pré. Ongeveer 80 procent van haar producten zet Val Légumes in Frankrijk af. "Het feit dat we zelf telen, is belangrijk in ons verhaal richting de supermarkt en zolang de kwaliteit goed genoeg is, zorgen we ervoor dat we Franse uien leveren. We profileren onszelf als een specialist die zijn product kent: dan moet je dat ook waarmaken."

MH
"Daarnaast laten we duidelijk zien dat we ons best doen om zo milieuvriendelijk mogelijk te telen. Steeds meer supermarkten willen residuvrije uien en aardappelen. Alleen het bewaarmiddel MH mag terug te vinden zijn, overige werkzame stoffen nauwelijks of helemaal niet. Daarom is de helft van de uien die wij in dit gebied telen van het meeldauwresistente ras Hylander. Spuiten is hierdoor in de regel niet meer nodig." Het geringe opbrengstverlies ─ 5 tot 10 procent ─ nemen ze voor lief.

Bron: Akkerwijzer
Publicatiedatum: