Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Uien bewaren op 20 of 32 graden?

Zijn er kwaliteitsverschillen bij het bewaren van uien op 20 of 32 graden? Dat vroeg de projectgroep Uitmuntend en verwerker Monie zich afgelopen groeiseizoen af. Tijdens de oogst van 2015 heeft iedere deelnemende teler drie kuubskisten uien beschikbaar gesteld voor de bewaarproef. Uienverwerker Monie wilde ook graag aan de proef meewerken en hebben ook kuubskisten met uien aangeleverd van hun pooltelers.

De projectgroep, bestaande uit telers uit de Flevopolder, gewasbeschermingsbedrijf Profytodsd, verwerker en exporteur Wiskerke Onions en zaadveredelingsbedrijf De Groot en Slot, heeft als doel het bereiken van hoogwaardige exportkwaliteit met een goede opbrengst. Het project is in 2014 gestart en loopt een paar jaar. Elk jaar staan diverse thema's centraal.

Onderzoek naar (neven)effecten
De Groot en Slot heeft al jarenlang ervaring met het drogen op 32 graden voor plant- en selectiemateriaal. De reden van het inzetten van deze droogmethode is er op gericht om de mogelijke aanwezigheid van botrytis schimmel zoveel mogelijk te reduceren. Door de hoge temperatuur wordt de schimmel min of meer uitgedroogd. Bijkomend voordeel van deze droogmethode is ook dat de uien sneller droog zijn. Met de bewaarproef van de projectgroep Uitmuntend werd onderzocht hoe groot het effect was van de 32 graden droging op een botrytis infectie. Daarnaast werd ook gekeken naar de mogelijke neveneffecten op de ui. Komen er bijvoorbeeld meer watervellen of bacterieziek doordat de nek van de ui snel sluit? Of is er sprake van het kaalvallen van uien door een te lage luchtvochtigheid?

Gedurende de oogstperiode zijn alle partijen volgens hetzelfde regime gedroogd. Na binnenkomst twee à drie dagen drogen op 20 graden om het aanhangende vocht kwijt te raken. Vervolgens werden twee van de drie kuubskisten gedroogd op 32 graden voor een periode van vijf dagen. Daarna zijn de uien weer rustig terug gekoeld naar 20 graden.Bewaarperiode
Tijdens de bewaarperiode zijn er een aantal momenten geweest waarop de partijen beoordeeld zijn. Begin december is de indroging bepaald en zijn de partijen bekeken. Vervolgens zijn half januari van alle partijen die op 20 graden gedroogd waren 100 uien gesneden om de kwaliteit te beoordelen. Tijdens deze sessie werd duidelijk dat géén van de partijen was geïnfecteerd met een aanzienlijke botrytis aantasting, iets wat voor de proef natuurlijk wel wenselijk was. Afgelopen februari zijn de partijen nog een keer bekeken door de projectgroep en waren er géén verschillen zichtbaar tussen de twee droogmethodes. Ook weken de partijen niet af ten opzicht van de uien die de telers nog in de schuur hadden zitten.

Eindbeoordeling
Woensdag vond de eindbeoordeling plaats bij zowel Monie als Wiskerke Onions door de inkopers van de verwerkers, een teler en het verkoopteam van De Groot en Slot. Uit de proef is gebleken dat het drogen op 32 graden geen nadelige invloed heeft op kwaliteit van de uien gedurende het bewaarseizoen. Helaas kunnen er geen uitspraken gedaan worden over effectieve werking van de droogmethode op 32 graden tegen de botrytis schimmel. Volgend seizoen zal de bewaarproef herhaald gaan worden in grotendeels dezelfde opzet.

De Groot en Slot staat als kenniscentrum open voor andere of betere suggesties voor wat betreft het onderzoek om de kwaliteit van de uien te optimaliseren.

Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: 8-4-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden